Ακόμα και μία φαινομενικά ακίνδυνη πράξη, όπως το κολύμπι στην πλάτη ενός φαλαινοκαρχαρία μπορεί να αποβεί μοιραία για το ζώο

Το βίντεο που δημοσίευσε ένας Αμερικανός έφηβος στο ίντερνετ, με πρωταγωνιστή τον ίδιο, έχει προκαλέσει πλήθος αρνητικών σχολίων καθώς απεικονίζει μία ανεύθυνη συμπεριφορά απέναντι σε ένα απειλούμενο είδος της θαλάσσιας πανίδας.

Ο Κόουντι Γκάρλαντ ψάρευε μαζί με μία παρέα φίλων στα ανοικτά της Φλόριντα, όταν εντόπισε το τεράστιο πλάσμα και αποφάσισε να βουτήξει στο νερό για να κολυμπήσει δίπλα του. Οι φίλοι του, αντί να αποθαρρύνουν τον νεαρό, άρχισαν αμέσως να ζητωκραυγάζουν για να του δώσουν κουράγιο. Έτσι ο Γκάρλαντ αποφάσισε να κάνει κάτι ακόμα πιο τολμηρό και να πιάσει το πτερύγιο του καρχαρία για να τον «καβαλήσει».

Παρά το γεγονός ότι το τεράστιο είδος καρχαρία δεν αποτελεί απειλή για τον άνθρωπο, καθώς τρέφεται κυρίως με πλαγκτόν και μικρά ψάρια, ο πληθυσμός των φαλαινοκαρχαρίων έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια χάρη στην αλιεία και την ανεύθυνη συμπεριφορά κάποιων, όπως ο νεαρός.

Ακόμα και μία φαινομενικά ακίνδυνη πράξη όπως το κολύμπι στην πλάτη ενός φαλαινοκαρχαρία μπορεί να αποβεί μοιραία για το ζώο καθώς αφαιρεί τη βλεννώδη στιβάδα της επιδερμίδας του που το προστατεύει από διάφορες ασθένειες.

protothema.gr