Από τα αρχαία χρόνια, η δολοφονία ήταν ένα από τα πιο αποτελεσματικά πολιτικά και στρατιωτικά μέσα. Ο Φίλιππος Β’ της Μακεδονίας και ο Ιούλιος Καίσαρας είναι από τα πιο γνωστά παραδείγματα στην ιστορία του δυτικού πολιτισμού.

Φτάνοντας στη σύγχρονη Ιστορία, τέσσερις Ρώσοι αυτοκράτορες είχαν την ίδια τύχη όπως και τέσσερις Αμερικάνοι πρόεδροι με πιο γνωστές περιπτώσεις αυτές του Αβραάμ Λίνκολν και του Τζον Κένεντι.

Ποιες όμως ήταν αυτές που άλλαξαν την ιστορία; Το Alltime10s σας παρουσιάζει τις δέκα πιο σημαντικές.

    • Αβραάμ Λίνκολν
      MANDEL NGAN via Getty Images
      Η δολοφονία του Αβραάμ Λίνκολν ήταν ένα από τα τελευταία γεγονότα του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου.Έγινε την Μεγάλη Παρασκευή στις 14 Απριλίου 1865. Ο πρόεδρος Λίνκολν πυροβολήθηκε ενώ παρακολουθούσε μία θεατρική παράσταση στο θέατρο Φορντ στην Ουάσινγκτον. Ο δολοφόνος του Λίνκολν,Τζον Γουίλκς Μπούθ ήταν ηθοποιός και υποστηρικτής της Συνομοσπονδίας και είχε συνωμοτήσει μαζί με άλλους άνδρες να δολοφονήσουν τον υπουργό προεδρίας της Κυβέρνησης Ουίλιαμ Σούαρντ και τον Αντιπρόεδρο Άντριου Τζόνσον. Ο Μπουθ μέσω αυτού προσπάθησε να δημιουργήσει αταξία και να διαλύσει την βόρεια κυβέρνηση. Ο Μπουθ κατάφερε να σκοτώσει τον πρόεδρο αλλά ο Σούαρντ και ο Τζόνσον επέζησαν. Ο Λίνκολν έτσι έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που δολοφονήθηκε.
    • Μάρτιν Λούθερ Κινγκ
      ASSOCIATED PRESS
      Στις 4 Απριλίου του 1968 ο κόσμος πάγωσε με την είδηση πως ο Αμερικανός ηγέτης πολιτικών δικαιωμάτων Μάρτιν Λούθερ ΚινγκΤζούνιορ είχε δολοφονηθεί στο Μέμφις του Τενεσί. Βαπτιστής ιερέας και ιδρυτής του Νότιου Συνεδρίου Χριστιανικής Ηγεσίας, ο Κινγκ οδηγούσε το κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων από τα μέσα του 1950, χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό ισχυρών λέξεων και μη-βίαιων τακτικών όπως καθιστικές διαμαρτυρίες, μποϊκοτάζ και πορείες διαμαρτυρίας (όπως η γιγαντιαία πορεία στην Ουάσιγκτον το 1963) με στόχο να καταπολεμήσει τον διαχωρισμό και να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στα πολιτικά δικαιώματα και τα δικαιώματα ψήφου των Αφροαμερικανών. Η δολοφονία του έγινε αφορμή για ένα ξέσπασμα οργής της Αφροαμερικάνικης κοινότητας καθώς και για μια μεγάλη περίοδο εθνικού πένθους, η οποία βοήθησε ωστόσο στο να ανοίξει ο δρόμος και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για ένα ίσο νομοσχέδιο στέγασης που θα ήταν και το τελευταίο σημαντικό νομοθετικό έργο της εποχής των πολιτικών δικαιωμάτων.
    • Ιούλιος Καίσαρας
      Bushtick/Flickr
      Ο περιορισμός της Συγκλήτου και η συγκέντρωση εξουσιών στα χέρια του Ιούλιου Καίσαρα, ήταν αρχή μιας αλληλουχίας γεγονότων που οδήγησαν στη δολοφονία του. Το Μάρτιο του 44 π.Χ. μια ομάδα Συγκλητικών με αρχηγούς του Γάιο Κάσσιο Λογγίνος και Μάρκο Ιούνιο Βρούτο κάλεσε τον Ιούλιο Καίσαρα στο φόρουμ για να υπογράψει μια αίτηση για την επιστροφή των εξουσιών. Μέσα σε μερικά λεπτά από την παράδοση του εγγράφου μια ομάδα ανθρώπων άρχισε να μαχαιρώνει τον Καίσαρα μέχρι να αφήσει την τελευταία του πνοή. Πρώτος σύμφωνα με τον Πλούταρχο ήταν ο Πούμπλιος Σερβίλιος Κάσκα. Ωστόσο χρειάστηκαν 23 μαχαιριές για να πέσει νεκρός. Από όσους συμμετείχαν στη δολοφονία στην ιστορία έμεινε ο Μάρκος Βρούτος εξαιτίας της περίφημης φράσης «Και εσύ τέκνο» που απεύθυνε ο Ιούλιος Καίσαρας στο δολοφόνο του. Αν και ιστορικά δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένο, ήταν τα τελευταία του λόγια.
    • Ντο ντιχ ντιέμ
      Keystone via Getty Images
      Ο πρόεδρος του νοτίου Βιετνάμ δολοφονήθηκε σε μια κρίσιμη στιγμή για την εξέλιξη του πολέμου. Το άκουσμα της είδησης της δολοφονίας του, αποτέλεσε την εκκίνηση του πολέμου στο Βιετνάμ. που έδωσε τη δυνατότητα στους βορειοβιετναμέζους να κάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία πιο έντονη στην περιοχή. Ο ηγέτης ήταν γνωστός για την αιματηρή εκστρατεία που είχε κηρύξει κατά των βουδιστών. Ο θάνατος του παράλληλα, αποτέλεσε και την αφορμή των ΗΠΑ να εμπλακούν στον πόλεμο βομβαρδίζοντας τη χώρα.
    • Ανουάρ Σαντάτ
      Kodak Agfa/Flickr
      Στις 6 Οκτωβρίου 1981, ο Σαντάτ παρακολουθούσε μια στρατιωτική παρέλαση. Οι άνθρωποί του τον είχαν ικετέψει να αφήσει τον Μουμπάρακ να παραστεί στη θέση του. Τον είχαν παρακαλέσει να φορέσει αλεξίσφαιρο γιλέκο. Δεν ήθελε να ακούσει τίποτε. Οι τέσσερις συνωμότες πήδησαν από ένα στρατιωτικό φορτηγό που δήθεν είχε πάθει βλάβη και γάζωσαν το προεδρικό θεωρείο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Ο Σαντάτ έπεφτε νεκρός και ο Μουμπάρακ γινόταν πρόεδρος.
    • Φίλιππος Β΄ o Μακεδών
      Η δολοφονία του Φίλιππου Β’ της Μακεδονίας έγινε κατά τη διάρκεια των εορτασμών του γάμου της κόρης του Κλεοπάτρας με το Βασιλιά των Μολοσσών της Ηπείρου στο θέατρο των Αιγών. Σε μια επίδειξη αμεσότητας προς του διπλωμάτες που ήτανε παρόντες κατέφθασε στο θέατρο χωρίς προσωπική φρουρά δίνοντας την ευκαιρία στον Παυσανία, ένας από τους σωματοφύλακες του, να τον σκοτώσει. Η πιθανότερη εκδοχή για τα κίνητρα της δολοφονίας είναι το παιχνίδι εξουσίας για τη διαδοχή του και οι πιθανότεροι αυτουργοί δεν είναι άλλοι από το γιο του Αλέξανδρο και τη μητέρα του Ολυμπιάδα. Το πρώτο επεισόδιο στην κούρσα της διαδοχής του Φιλίππου είναι ο τελευταίος του γάμος με την Κλεοπάτρα-Ευριδίκη, κόρη του Ιππόστρατου και ανιψιά στου στρατηγού Αττάλου. Στο γαμήλιο γλέντι, ο Αττάλος εύχεται στο Φίλιππο να αποκτήσει γρήγορα ένα νόμιμο διάδοχο κάτι που προκάλεσε την οργή του Αλέξανδρου. Το τελευταίο ήταν η δολοφονία του Αττάλου και της Ευρυδίκης αμέσως μετά τη δολοφονία του Φιλίππου. Η ιστορική σημασία της δολοφονίας του Φιλίππου ήταν η ανάδειξη του Αλέξανδρου στο θρόνο της Μακεδονίας, η μετέπειτα δημιουργία μιας από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες του κόσμου και η διάδοση του ελληνικού πολιτισμού κατά την Ελληνιστική περίοδο.
    • Αντόν Σερμάκ
      ASSOCIATED PRESS
      To 1933 o δήμαρχος του Σικάγο Anton Cermak δολοφονήθηκε από τον Giuseppe Zangara. H επίθεση είχε ως στόχο τον Αμερικανό πρόεδρο Ρούσβελτ αλλά μια γυναίκα από το κοινό σκούντηξε τον δολοφόνο που έχασε το στόχο του. Η δολοφονία του άλλαξε την ιστορία των ΗΠΑ που θα έβλεπαν την οικονομία να κατρακυλά και την ανεργία να χτυπά κόκκινο. Λίγες ημέρες αργότερα ο Ρούσβελτ υπέγραψε νόμο, που δημιούργησε θέσεις εργασίας για περίπου το 25% της Αμερικής.
    • Οικογένεια Ρομανόφ
      Beinecke Library/Flickr
      Στις 16 Ιουλίου 1918, ο στρατός της Τσεχοσλοβακίας πλησίασε το Αικατερίνμπουργκ, όπου κρατούταν η βασιλική οικογένεια. Βέβαια αυτό δεν το γνώριζαν οι Τσεχοσλοβάκοι, οι οποίοι κατευθύνονταν προς την περιοχή, για να προστατέψουν τον πολύτιμο σιδηρόδρομο, ο οποίος βρισκόταν υπό τον έλεγχό τους. Όταν όμως ενημερώθηκαν οι Μπολσεβίκοι για τις κινήσεις του στρατού, θορυβήθηκαν. Πίστεψαν ότι οι Τσεχοσλοβάκοι έρχονταν για να απελευθερώσουν τον Τσάρο, που στα μάτια των υπόλοιπων ευρωπαϊκών βασιλικών οικογενειών ήταν ακόμα ο νόμιμος ηγέτης της Ρωσίας Η εκτέλεση των γαλαζοαίματων Ρομανόφ έγινε για να αποτραπεί η παλινόρθωση της μοναρχίας, μετά την επικράτηση της Ρώσικης επανάστασης. Ο κόκκινος στρατός, εκτέλεσε όλη την οικογένεια Ρομανόφ. Το περιστατικό πέρασε στα ψιλά γράμματα της ιστορίας, καθώς όλοι αγωνίζονταν για έναν ανώτερο σκοπό. Τη νίκη του κομμουνισμού. Αν δεν είχε γίνει η δολοφονία της οικογένειας, είναι πιθανό ο πόλεμος για την εγκαθίδρυση του κομμουνισμού στη Ρωσία, να είχε διαφορετική εξέλιξη.
    • JFK
      roberthuffstutter/Flickr
      Η δολοφονία του Κένεντι ήταν σημαντική για την εξέλιξη του πολέμου του Βιετνάμ, αλλά και την ανάμειξη των αμερικανικών δυνάμεων σε αυτόν. Αμέσως μετά το θάνατό του ο διάδοχός του ξεκίνησε μια γιγαντιαία επιχείρηση στο Βιετνάμ που κόστισε σε 3.4 εκατομμύρια ανθρώπους τη ζωή τους. Παράλληλα, οι ιστορικοί υποστηρίζουν πως η διεθνής πολιτική των ΗΠΑ θα είχε εξελιχθεί διαφορετικά σε όλους τους τομείς με πρόεδρο τον Κένεντι.
    • Αρχιδούκας Φραγκίσκος Φερδινάνδος
      ASSOCIATED PRESS
      Ένας πυροβολισμός στις 28 Ιουνίου 1914 ήταν αρκετός για προκαλέσει τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στον απόηχο των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-13 και των επιτυχιών της Σερβίας (απέσπασε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία τη ΠΓΔΜ και το Κόσοβο), Σέρβοι εθνικιστές αποφάσισαν να δολοφονήσουν τον Πρίγκιπα της Αυστρίας διαμαρτυρόμενοι για την προσάρτηση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στην Αυστροουγγαρία. Η τύχη το θέλησε έτσι ώστε ο φιλάσθενος γιος ενός ταχυδρόμου, Ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ να είναι ο δράστης του «πυροβολισμού που ακούστηκε σε όλο τον κόσμο». Έξι συνωμότες υπό τις οδηγίες του Ντανίλο Ίλιτς κατέστρωσαν ένα λεπτομερές σχέδιο για να ακινητοποιήσουν την αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον Πρίγκιπα της Αυστρίας στο Βελιγράδι. Μετά την πρώτη επίθεση, το αυτοκίνητο του πρίγκιπα προσπάθησε να διαφύγει έξω από την πόλη αλλά ο οδηγός έκανε μια λάθος στροφή φέρνοντας το στη γραμμή πυρός του Πρίντσιπ. Λίγο αργότερα ο Πρίγκιπας και η γυναίκα του έπεφταν νεκροί. Για τη σημασία του γεγονότος τα λόγια είναι περιττά: 40 εκατομμύρια νεκροί σε τέσσερα χρόνια. Το ρεκόρ σε ανθρώπινες απώλειες ξεπεράστηκε μόνο από το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

huffingtonpost.gr