Με απόφαση του Ειρηνοδικείου Καβάλας, δικαιώθηκε καταναλωτής, μέλος της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας, ο οποίος έχοντας συνολική οφειλή ύψους περίπου 44.000 ευρώ, θα καταβάλει… μηδενικές δόσεις, όπως αναφέρει το thrakitoday!

Ο καταναλωτής προσέφυγε στην Ένωση Καταναλωτών Καβάλας το 2011 και συνεργάτης της Ένωσης κατέθεσε προς τις πιστώτριες Τράπεζες του καταναλωτή, πρόταση εξωδικαστικού συμβιβασμού. Πρόταση την οποία οι πιστώτριες Τράπεζες αγνόησαν.

Ακολούθως η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας εξέδωσε πρακτικό αποτυχίας εξωδικαστικού συμβιβασμού
και ο καταναλωτής με την βοήθεια εθελοντή μέλους της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας,
κατέθεσε στα μέσα του 2012 στο Ειρηνοδικείο Καβάλας σχετική αίτηση Δικαστικής Ρύθμισης των χρεών του.

Το Ειρηνοδικείο Καβάλας αφού δίκασε την υπόθεση, εξέδωσε το 2013 απόφασή του με την οποία όριζε μηδενικές καταβολές για μια πενταετία. Τ
αυτόχρονα το Δικαστήριο όρισε επανάληψη της συζήτησης (όπως προβλέπεται από τον Νόμο)
για την διερεύνηση τυχόν επαναπροσδιορισμού των δόσεων.
Η δικάσιμος έγινε μετά από αναβολές τον Ιανουάριο του 2015 και το Δικαστήριο εμμένοντας στην αρχική του απόφαση όρισε πάλι μηδενικές δόσεις για το υπόλοιπο της πενταετίας.

Όρισε μάλιστα ότι δεν χρειάζεται να επαναληφθεί η δικάσιμος για τυχόν νέο επαναπροσδιορισμό των δόσεων δεδομένου ότι : “λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και τις συνεχώς αυξανομένης ανεργίας είναι εξαιρετικά δύσκολη η ανεύρεση εργασίας τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον”

Να σημειωθεί ότι ο καταναλωτής είναι άνεργος όπως επίσης και η σύζυγος του και έχουν τρία ανήλικα παιδιά.

Τα δάνεια του προερχόταν κυρίως από δάνεια για κάλυψη καταναλωτικών αναγκών της οικογένειας και καλυπτόταν κανονικά μέχρι που ήρθε η οικονομική κρίση και η ανεργία για να τον οδηγήσει στην υπερχρέωση.

Τι λέει η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας
Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας επισημαίνει πως “τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζονται επιθετικές πρακτικές Τραπεζών, οι οποίες στην προσπάθεια τους να ρυθμίσουν τις καθυστερημένες δανειοδοτήσεις τους, καλούν τους πολίτες να κάνουν ρυθμίσεις οι οποίες φαίνονται να είναι δελεαστικές.

Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να σταθμίζουν όλα τα δεδομένα πριν πάρουν τις αποφάσεις τους. Σε κάθε περίπτωση να υπογράφουν, αν είναι σίγουροι ότι θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή των δόσεων που τους προτείνει η Τράπεζα και εφόσον κρίνουν ότι δεν επιβαρύνονται με επιπλέον χρεώσεις.

Τέλος θα πρέπει να συμβουλεύονται τις Ενώσεις Καταναλωτών στις οποίες είναι μέλη η τους δικηγόρους τους πριν προβούν σε υπογραφή συμβάσεων για τις οποίες δεν είναι σίγουροι¨.

πηγή: athensmagazine.gr