Πρωτεύουσα του σεξοτουρισμού, κάτι σαν τη σημερινή Μαγκαλούφ, αποκαλύπτει ότι ήταν στην αρχαιότητα η Λέσβος, ντοκιμαντέρ του BBC.

Γράφει η Daily Mail:

«Το ελληνικό νησί της Λέσβου μπορεί να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιδέα της γυναικείας ομοφυλοφιλίας, ωστόσο στην αρχαιότητα ήταν μια διαβόητη ”παιδική χαρά” για straight άνδρες οι οποίοι απλά έβρισκαν ακαταμάχητες της ντόπιες γυναίκες.

 

Σε ένα νέο ντοκιμαντέρ του BBC, η Μάργκαρετ Μάουντφορντ αποκαλύπτει ότι η Λέσβος ήταν η… Μαγκαλούφ (σ.σ. περιοχής της Ισπανίας όπου κατεβαίνουν κατά ορδές το καλοκαίρι οι Βρετανοί και επιδίδονται σε όργια) της εποχής και η πρωτεύουσα του σεξοτουρισμού.

Η καθηγήτρια Εντίθ Χολ από το Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου υποστηρίζει: ”Η Λέσβος είχε τη φήμη ότι είχε πάρα πολύ όμορφες γυναίκες. Πραγματικά εκεί πρέπει να ζούσαν οι πιο σέξι άνθρωποι σε ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο”.

Μάλιστα, προσέθεσε ότι στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, η λέξη ”λεσβία” σήμαινε στην πραγματικότητα μια γυναίκα που έκανε μια συγκεκριμένη σεξουαλική πράξη σε έναν άνδρα. Κατά την ίδια, το γεγονός ότι η Λέσβος βρισκόταν πιο κοντά στην Τουρκία παρά στην Αθήνα, έδινε στις γυναίκες έναν έξτρα σεξουαλικό… αέρα. ”Είχαν επίσης μια πολύ ενδιαφέρουσα προφορά που ακουγόταν κάπως ανατολίτικη στους Αθηναίους. Βρίσκονταν πιο κοντά στην Ασία και για αυτό η προφορά των ελληνικών τους είχε επηρεαστεί”, προσέθεσε..

Στο ντοκιμαντέρ του BBC παρουσιάζεται επίσης η ζωή και το έργο της Σαπφούς που έζησε στο νησί γύρω στο 600 π.Χ. Ηταν μια από τις σημαντικότερες συγγραφείς του αρχαίου κόσμου και έγραψε ποιήματα που φαίνεται να είναι δηλώσεις αγάπης για άλλες γυναίκες. Ετσι, τόσο ο όρος ”σαπφικός”, όσο και το όνομα του νησιού έχουν γίνει πλέον συνώνυμα της γυναικείας ομοφυλοφιλίας, αν και η χρήση της λέξης ”λεσβία” άρχισε μόλις τον 19ο αιώνα.

Το 2008 οι κάτοικοι του νησιού έχασαν τη νομική μάχη που έδωσαν  για την απαγόρευση της χρήσης της λέξης ”λεσβία” για την περιγραφή των ομοφυλόφιλων γυναικών, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και ότι ντροπιάζονται σε όλο την υφήλιο.

Η Μάουντφορντ, μάλιστα, για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ ταξίδεψε και ως τη Λέσβο, σε μια προσπάθεια να αποκαλύψει την αλήθεια για τη ζωή της Σαπφούς.

Ο καθηγητής Τζέιμς Ντέιβιντσον, από την πλευρά του, πάλι σημειώνει στην εκπομπή ότι το γεγονός ότι Αρχαίοι Ελληνες ήταν πρόθυμοι να αγκαλιάσουν τόσο τους άνδρες  όσο και τις γυναίκες ομοφυλόφιλους, είχε και κοινωνικά και σεξουαλικά αίτια. «Οι κοινωνίες είναι περίεργες και κάνουν περίεργα πράγματα. Αυτό είναι ένα πραγματικά περίεργο πολιτιστικό φαινόμενο. Είναι πάντα όλα τόσο ακραία. Το όλο φαινόμενο της αρχαίας ελληνικής ομοφυλοφιλίας για τους  άνδρες και τις γυναίκες φαίνεται σαν να είναι ένα είδος πολιτιστικού και κοινωνικού θεσμού. Το χρησιμοποίησαν ως μέσο κοινωνικής συνοχής για να ξεφύγουν από τις ομάδες οικογενειών και να δημιουργήσουν κοινότητες. Η Σαπφώ ήταν ένα φαινόμενο, αλλά ακόμη και κάθε είδους ιδιοφυΐα ακολουθεί ακόμη και την κουλτούρα της εποχής του».