Για πολλά χρόνια, η αναζήτηση του πορτρέτου της Απολινάριγια Γιαμπούκοβα, της γυναίκας που θεωρείται από αρκετούς ιστορικούς ως ο μεγάλος έρωτας του ηγέτη της Οκτωβριανής Επανάστασης, Βλαντιμίρ Λένιν, δεν είχε αποδώσει καρπούς.

Το πρόσωπο της γυναίκας που φαίνεται να είχε αγαπήσει με πάθος ο Λένιν την εποχή που ζούσε στο Λονδίνο και με την οποία τον έδενε μία περίπλοκη ερωτική και φιλική σχέση παρέμενε άγνωστο μέχρι πρόσφατα.

Αυτό το γεγονός μάλιστα, συνέβαλλε στο μυστήριο του δυνατού αλλά επεισοδιακού έρωτα, που ναυάγησε λόγω έντονων πολιτικών διαφωνιών.

Την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο, το Camden New Journal δημοσίευσε μία φωτογραφία της Γιαμπούκοβα, την οποία ανακάλυψε τυχαία σε ξεχασμένα αρχεία της Μόσχας ο καθηγητής ρωσικής ιστορίας του Πανεπιστημίου της Βασίλισσας Μαρίας, Robert Henderson.

Σύμφωνα με τον Independent, η φωτογραφία της φλογερής επαναστάτριας φαίνεται να έχει τραβηχτεί όταν εκείνη βρισκόταν σε στρατόπεδο της Σιβηρίας, όπου κρατείτο εξαιτίας της πολιτικής της δράσης, προτού καταφέρει να διαφύγει στην Αγγλία.

Πολλοί ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Λένιν δεν κατάφερε να ξεπεράσει ποτέ την αγαπημένη του «Λιρότσκα» όπως την αποκαλούσε, η οποία απέρριψε την πρόταση γάμου του. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται από την προσωπική αλληλογραφία τους, που έχει μελετηθεί διεξοδικά και την εχθρότητα της μετέπειτα γυναίκας του Λένιν για την πρώην σύντροφό του.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr