Λας Βέγκας. Μια πόλη σε δυο λέξεις. Χτισμένη για να στεγάσει τις παράνομες δραστηριότητες στη μέση του πουθενά. Στην έρημο της Νεβάδα. Αυτή η πολιτεία και η Αριζόνα χρησιμοποιήθηκαν σα χαβούζα από το Αμερικάνικο ομόσπονδο κράτος για να κάνει πολιτική με τους μαφιόζους και τους ινδιάνους.

Οι μαφιόζοι πήραν έρημο και γέννησαν τζόγο, ποτό και πουτάνες. Οι ινδιάνοι το κοκκινόχωμα και τα λασπόνερα του Γκραν Κάνιον και το έκαναν τον πρώτο τουριστικό προορισμό των ΗΠΑ.

Σα σήμερα, 15 Μαϊου, το 1905 ιδρύθηκε το Λας Βέγκας. Μετά από 110 χρόνια το επισκέπτονται περισσότεροι από 70 εκατομμύρια ανθρώποι ετησίως! Γιατί; Θα μου πεις, εφόσον έχεις κάνει μια τσάρκα προς τα κει, επειδή διαθέτει χλιδή, τζόγο, πουτάνες, σόου, τρελά πάρτι, Γκραν Κάνιον στα πέντε βήματα κ.α. Οχι κύριε. Δεν είναι αυτό.

Το Λας Βέγκας διαθέτει ΜΥΘΟ. Εκεί είναι η διαφορά. Ο μύθος, κύριε. Αυτός που έχει δημιουργηθεί με μεγάλη επιμέλεια μέσα στα χρόνια. Τα τελευταία τριάντα δουλεύονται οι λεπτομέρειες.

Τα θεματικά ξενοδοχεία δημιουργήθηκαν μετά από εξαντλητικές έρευνες των προτιμήσεων του κοινού. Το MGM έκανε μια μεγάλη γκέλα. Αρχικά είχε χτιστεί με στόμα λιονταριού να είναι η κεντρική είσοδος. Διαπίστωσαν στην πορεία ότι οι ασιάτες τουρίστες δεν το πλησίαζαν και το έψαξαν. Εμαθαν ότι το θεωρούν γρουσουζιά. Χωρίς δεύτερη σκέψη το γκρέμισαν και το ξανάχτισαν.

Σημαντική λεπτομέρεια που γιγάντωσε το μύθο του Βέγκας και του έδωσε χολιγουντιανές διαστάσεις. «What happens in Vegas stays in Vegas». «Οτι συμβαίνει στο Βέγκας, μένει στο Βέγκας». Σίγουρα το έχετε ακούσει. Ασύλληπτη… σύλληψη. (στη φωτό σκηνή από την τεράστια εμπορική επιτυχία Hangover όπου το συγκεκριμένο σλόγκαν χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές).

Αυτό που πιθανότατα δεν ξέρετε είναι ότι η πατρότητα της διάσημης φράσης – φετίχ ανήκει σε Ελληνα. Ελληνοαμερικάνο για να την ακρίβεια ονόματι Μπίλι Βασιλειάδη. Μιλάμε για το απόλυτο σλόγκαν που έφερε δισεκατομμύρια δολάρια στην πόλη της αμαρτίας. Η δύναμη των λέξεων για τη συντήρηση ενός μύθου.

sdna.gr