Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο London Review of Books και φέρει την υπογραφή του διάσημου αμερικανού ερευνητή-δημοσιογράφου, βραβευμένου με βραβείο Πούλιτζερ έρχεται να ανατρέψει την επίσημη “θεωρία” για εκτέλεση του Οσάμα μπιν Λάντεν σε ένα συγκρότημα κατοικιών στο Πακιστάν…

Σύμφωνα με τη θεωρία του Σέιμουρ Χερς, ο ισχυρισμός του Λευκού Οίκου ότι ο μπιν Λάντεν εκτελέστηκε μετά από επιχείρηση των Navy Seals στο συγκρότημα κατοικιών σε πειροχή του Πακιστάν δεν ευσταθεί…

Σύμφωνα με τον Χερς, αν και η επίσημη θέση των ΗΠΑ είναι ότι η επιχείρηση ήταν αποκλειστικά μία αμερικάνικη “υπόθεση”, οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι τους, φέρονται ότι παρείχαν σημαντικές πληροφορίες στις αμερικανικές υπηρεσίες για τις συνήθειες του τρομοκράτη, αλλά και τις τοποθεσίες που χρησιμοποιούσε ως καταφύγιο.

Ο Χερς θεωρεί ότι πιθανότατα οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν κρατούσαν αιχμάλωτο τον μπιν Λάντεν. Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο Χερς στο άρθρο του, πρώην στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν κατέδωσε τον Οσάμα μπιν Λάντεν, εισπράττοντας επικήρυξη ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων!

Ο Χερς υποστηρίζει ότι έφτασε στο συμπέρασμα αυτό, κατόπιν πληροφοριών που του παρείχαν πρώην στελέψη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη υπηρεσιών του Πακιστάν.

Τα δύο μεγαλύτερα ψέματα στην υπόθεση εκτέλεσης του μπιν Λάντεν, σύμφωνα με τον Χερς, είναι τα εξής:

  • Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν έφτασαν στα ίχνη του μπιν Λάντεν, παρακολουθώντας τις κινήσεις του “ταχυδρόμου” του, αλλά κατόπιν πληροφόρησης που “κόστισε” ούτε λίγο ούτε πολύ 25 εκατομμύρια δολάρια.
  • Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ο μπιν Λάντεν είχε καταφύγει σε αυτό το συγκρότημα κατοικιών στο Πακιστάν, αλλά οι πληροφορίες του Χερς οδηγού νστο συμπέρασμα ότι ο Λάντεν ήταν αιχμάλωτος των πακιστανικών υπηρεσιών ασφαλείας από το 2006.

Ποιος είναι ο Σέιμουρ Χερς

Το απόγευμα της 15ης Μαρτίου 1968 ο υπολοχαγός του αμρικάνικου στρατού, Γουίλιαμ Κάλεϊ, λαμβάνει σαφείς εντολές να προχωρήσει σε εκκαθάριση του χωριού Μάι Λάι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των Αμερικάνων το χωριό ήταν άντρο των Βιετκόνγκ και υπήρχαν κρυμμένα πολλά όπλα και εκρηκτικά. Η αλήθεια, όμως, ήταν μάλλον διαφορετική.

Οι επίσημες αναφορές μιλούν για «128 Βιετκόνγκ και 22 πολίτες που σκοτώθηκαν μετά από σκληρή μάχη».

Η “αποστολή” όμως, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, ολοκληρώνεται και 504 πολίτες σφαγιάζονται χωρίς λόγο…
Το Σεπτέμβριο το 1969 ο υπολοχαγός Κάλεϊ κατηγορείται για τη σφαγή. Αργότερα απαγγέλλονται κατηγορίες σε 25 ακόμα άτομα. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς ο Σέιμουρ Χερς (πήρε Πούλιτζερ για το θέμα) αποκαλύπτει στοιχεία και φωτογραφίες από τη σφαγή και το θέμα ξεσπάει.

Απόδοση/Μετάφραση – OnAlert
Πηγή – Business Insider