Είναι λαχταριστά, αφράτα, ζουμερά. Κανείς δεν μπορεί να τους αντισταθεί. Τρελαίνονται να τα τρώνε όλοι για πρωινό, για γλυκό μετά το φαγητό, ως συνοδευτικό του καφέ, ως απογευματινή λιχουδιά. Αλλού τα λένε ντόνατς, αλλού… τουλούμπες, εδώ τα λέμε λουκουμάδες. Η αγάπη για την τηγανιτή ζύμη είναι διεθνής.

Ελλάδα: Τουλούμπες και Λουκουμάδες

Οι τουλούμπες είναι μυρκά ραβδωτά γλυκά, οβάλ σχήματος. Τηγανίζονται και μετά βυθίζονται στο σιρόπι. Το αποτέλεσμα γνωστό…

Οι λουκουμάδες είναι μικρές μπάλε ζύμες που αφού βυθιστούν στο λάδι στη συνέχεια περιχύνονται με μέλι, καρύδια και κανέλλα ή ζάχαρη.

Ιταλία: Μπομπολόνι

Ιδιαίτερα δημοφιλή στη Φλωρεντία τα μπομπολόνι μοιάζουν αρκετά με τα ντόνατς. Γεμισμένα με κρέμα βανίλια και πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη. Η διαφορά τους με τα ντόνατς ότι η ζύμη τους είναι πιο ανάλαφρη…

Γερμανία: Μπερλίνερ

Γλυκιά ζύμη γεμισμένη με μαρμελάδα, πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη ή καλυμμένο με λευκό γλάσο.

Πολωνία: Πόσκι

Παρόμοια με τα μπερλίνερ, αλλά πιο πλούσια. Με περισσότερο βούτυρο και αβγά. Η λέξη «Pączki» σημαίνει «μικρό πακέτο» και αυτό γιατί συνήθως οι μικρές αυτές τηγανιτές μπουκιές ζύμες είναι γεμιστές με μαρμελάδα ή άλλες κρέμες.

Γαλλία: Μπενιέ

Συνήθως έχουν τετράγωνο σχήμα και είναι πασπαλισμένα με ζάχαρη ή καλυμμένα με άλλα υλικά.

Νότια Ασία και Μέση Ανατολή: Τζαλέμπι

Θυμίζουν λίγο… κουλουράκια, λίγο τις δικές μας δίπλες. Δεν είναι, όμως, τίποτα από αυτά. Είναι τζαλέπι, αγαπημένο τηγανιτό γλύκισμα της Ανατολής. Τραγανό εξωτερικά, ζουμερό εσωτερικά, τα λατρεύουν όλοι απλά.

Mεξικό: Τσούρος

Τηγανιτά μπαστούνια ζύμης πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη ή βουτυγμένα σε ζεστή σάλτα σοκολάτα. Κολάζουν…

Ισραήλ: Σουλφανιγιά

Μοιάζουν πολύ με τα μπερλίνερ, ωστόσο το 70% των γλυκών αυτών κολασμένων μπουκιών αποτελείται από τη γέμισή της. Ζυνήθως είναι γεμισμένα με μαρμελάδα, και άλλες φορές με χαλβά, κρέμα εσπρέσο ή τρούφα σοκολάτας.

Κίνα: Γιουτιάο

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα τηγανιτό κριτσίνι. Τραγανό εξωτερικά, λαστιχωτό εσωτερικά, συνήθως τα τρώνε με γάλα σόγιας.

Ινδία: Μπαλουσάσι

Γίνονται από φύλλο, το οποίο το τυλίγουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζει με μια μπάλα ζύμης και αφού τηγανιστεί βυθίζεται στο… σιρόπι.

Βέλγιο: Ολιμπολ

Εχουν σχήμα μπάλας του μπέιζμπολ και συνήθως στο εσωτερικό τους… κρύβουν σταφίδες και φραγκοστάφυλλα.

Νότια Αφρική: Κοκσίστερ

Υπάρχουν δυο διαφορετικές παραλλαγές. Μια πιο πικάντικη, συνήθως με καρύδα και μια πιο γλυκιά. Στη δεύτερη τα κοκσίστερ… βουτούν στο σιρόπι πριν σερβιριστούν.

Βόρεια Αφρική: Σφενγ

Μοιάζει περισσότερο με τηγανιτό ψωμί, καθώς η ζύμη δεν περιέχει κανένα γλυκαντικό. Μετά το τηγάνισμα, συμβαίνει αρκετές φορές να βυθίζουν τα σφενγ σε ζάχαρη, μέλη ή απλό σιρόπι.

Νεπάλ: Σελ ρότι

Γνωστό και ως γλυκό ψωμί ρυζιού, μοιάζει με τεράστιο ντόνατ.

Νότια Αμερική: Μπουνέλος

Είναι ότι πιο κοντινό στον λουκουμά. Και σε σχήμα και σε γεύση…


πηγή: iefimerida.gr