Ειδικό τέλος 1 τοις χιλίοις στις αναλήψεις καταθέσεων από τις τράπεζες φέρεται να σκέφτεται σοβαρά να επιβάλει το κυβερνητικό επιτελείο.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται ως ισοδύναμο δημοσιονομικό μέτρο, με σκοπό η Τρόικα να υπαναχωρήσει σε άλλα ζητήματα που η κυβέρνηση θεωρεί πως εμπίπτουν στις κόκκινες γραμμές της.

Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο ήδη έχει προχωρήσει σε μελέτη για το πόσα έσοδα μπορεί να επιφέρει η επιβολή του τέλους 1 τοις χιλίοις στις αναλήψεις τραπεζικών καταθέσεων ανεξαρτήτως αν αυτές θα γίνονται από ΑΤΜ ή από τα γκισέ ή ηλεκτρονικά μέσω των υπηρεσιών internet ή αν θα πρόκειται για απλή μεταφορά, για λογαριασμό μισθοδοσίας, ταμιευτηρίου ή όψεως. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων υπολογίζει πως τα έσοδα για τα κρατικά ταμεία μπορούν να φτάσουν και τα 180 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Σημειώνεται ότι προς το παρόν, απομένει να διευκρινιστεί τι θα συμβαίνει στην περίπτωση που καταθέτης μεταφέρει χρήματα μεταξύ λογαριασμών που είναι ο ίδιος δικαιούχος (αυτά δεν φεύγουν από την τράπεζα).

Επίσης, καθώς για τις συναλλαγές που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ το τέλος ανάληψης καταθέσεων λειτουργεί ως «χαράτσι» εξετάζεται είτε να υπάρξει πλαφόν στο ποσό πάνω από το οποίο θα εφαρμόζεται το τέλος, ή περιορισμός στις συναλλαγές που αυτό αφορά (συναλλαγές δημοσίου, ενδοτραπεζικές συναλλαγές, επενδύσεις, κ.α.).

iefimerida.gr