Χαμός στη δίκη του Τσοχατζόπουλου – Βενιζέλος: “Απορώ γιατί με καλέσατε για μάρτυρα” – Αίτηση αποφυλάκισης από Σταμάτη.

442
– O κ. Βενιζέλος δήλωσε πως μετείχε μόνο σε ένα ΚΥΣΕΑ: “Αναρωτιέμαι γιατί με καλέσατε ως μάρτυρα”
– Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως πίσω από κάθε σκάνδαλο υπάρχει μία γερμανική εταιρεία
– Ικανοποίηση από την πλευρά του Άκη Τσοχατζόπουλου για τις καταθέσεις Σημίτη-Βενιζέλου στο δικαστήριο
– O Κώστας Σημίτης έκαψε τον Άκη Τσοχατζόπουλο λέγοντας πως υπήρξε δωροδοκία και τόνισε: “λυπάμαι που έγιναν υπό την πρωθυπουργία μου
– Ο συνήγορος της Βίκυ Σταμάτη ελπίζει πως με τις νέες διατάξεις, θα αποφυλακιστεί η πελάττισσά του

Νέα αίτηση αποφυλάκισης θα καταθέσει η Βίκυ Σταμάτη ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Αυτό δήλωσε ο δικηγόρος της Φραγκίσκος Ραγκούσης μετά την ολοκλήρωση της δίκης στους δημοσιογράφους. Όπως είπε “ελπίζουμε οι νέες διατάξεις να δώσουν φτερά για να σφίξει και πάλι στην αγκαλιά της το παιδί της”.

Ο συνήγορος του Ακη Τςοχατζοπουλος, Γιάννης Παγορόπουλος από την πλευρά του δήλωσε ικανοποιημένος απο την καταθεση των κύριων Σημίτη και Βενιζέλου και ευχαρίστησε το Δικαστηριο που εκανε δεκτό το αίτημα τους. ” Με τις καταθέσεις ξεκαθάρισε το κλίμα όσο αφορά τις διαδικασίες του ΚΥΣΕΑ”

Ο δικηγόρος της Αρετής Τςοχατζοπουλου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, σχολιάζοντας τις καταθέσεις των κύριων Βενιζέλου-Σημίτη δηλωσε : “Το δικαστηριο εγινε σημερα σοφότερο όσον αφορά στη θεσμική λειτουργία του ΚΥΣΕΑ όχι όμως επί της ποινικής διαδικασίας”.

Η κατάθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου

«Έχω υποστεί την πολιτική φθορά αυτής της υποθεσης και εγώ και το κόμμα επισήμως, πολιτικά και ηθικά. Στις εκλογές του 2012 υποστήκαμε αυτή τη φθορά μεσούσης της ποινικής διαδικασίας», ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος καταθέτοντας στην δικη του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Άμυνας, εισέφερε στο δικαστήριο λεπτομέρειες για τη σκοπιμότητα των επιδικων συμβάσεων, αλλά διαχώρισε το θέμα αυτό από το θέμα παράνομων πληρωμών. «Παντού χωρει η δωροδοκία», είπε ο μάρτυρας, ο οποίος τόνισε πως το ζητημα της δωροδοκίας στα εξοπλιστικά προγράμματα είναι θέμα ηθικής υπόστασης του καθενός. «Δωροδοκία μπορεί να υπάρξει ακόμα και σε προμήθειες κιμωλιών από ένα νηπιαγωγείο. Και μπορεί σε μια τεράστια σύμβαση να μην υπάρξει. Σε όλες τις αποφάσεις για δημόσια έργα, σε όλα τα επίπεδα, μπορούν να υπάρξουν δωροδοκίες αν υπάρχει η ηθική προδιάθεση όσων ασχολούνται με αυτά. Μπορεί αυτό να συμβεί ερήμην των πολιτικών στελεχών ή με την συμμετοχή τους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Για την υπόθεση του άλλοτε συντρόφου του στο κόμμα, ο Ευ. Βενιζέλος είπε πως δεν αιφνιδιάστηκε όταν συνελήφθη το 2012 ο Άκης Τσοχατζόπουλος, γιατί είχε προηγηθεί μια περιρέουσα ατμόσφαιρα:«Λυπήθηκα, όμως, πάρα πολύ και ακόμη λυπάμαι», συνέχισε.

Όπως είπε ο κ.Βενιζέλος :

«Μετείχα μόνον σε ένα ΚΥΣΕΑ το 1999. Η γνώση μου για την υπόθεση προέρχονται από τη μία και μόνη φορά που μετείχα στο ΚΥΣΕΑ και διερωτώμαι γιατί το δικαστήριά σας με κάλεσε ως μάρτυρα, ενώ δεν έχουν κληθεί άλλα μέλη του, που ελάμβαναν συχνά μέρος και επιπλέον από τη ανάληψη δέκα χρόνια αργότερα από εμένα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας», είπε ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως το ΚΥΣΕΑ παίρνει μια απόφαση να προχωρήσει μια σύμβαση,σύμφωνα με τον νομο, με ευθύνη του ΥΕΘΑ και τόνισε πως μετά από δική του παρεμβαση προηγείται πλέον, από το 2010, η σύμφωνη γνώμη της αρμοδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής και υπάρχει ελεγχος του Ελεκτικού Συνεδρίου. Κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να γίνει απόλυτα σαφής διαχωρισμός του θέματος των ροών χρημάτων, ενδεχόμενων παραλληλων πληρωμών και της σκοπιμοτητας των συμβασεων.

Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, «το αν υπήρξε δωροδοκία, είναι άλλο θέμα από το ότι το προϊόν (σσ.τα υποβρύχια) είναι το καλύτερο, είναι πράγματι το καλύτερο… Αν δεν διαχωρίσετε το σκέλος της σκοπιμότητας της προμήθειας από την δωροδοκία, δεν θα καταλήξετε πουθενα».
Ο μάρτυρας, σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ανέφερε ότι «πίσω από κάθε σκάνδαλο στην Ελλάδα, υπάρχει μιά γερμανική εταιρία. Τα στελέχη τους θέλουν να υπάρχει δωροδοκία, γιατί και αυτοί αποσπούν ποσοστό», υπογράμμισε δε πως την ίδια φράση έχει πει και στον Γερμανό Πρόεδρο.

Ο κ.Βενιζέλος χαρακτήρισε «αστικό μύθο» τον ισχυρισμό πως με τα αντισταθμιστικά ωφελήματα «δεν πληρώνουμε».

Όπως είπε ο μάρτυρας, οι πωλητριες εταιρίες «δεν κάνουν δωρεές», αφού τα χρήματα πιστώνονται ως μονάδες από το Δημόσιο. «Αντιπαθω τα αντισταθμιστικά, είναι μηχανισμός ανάθεσης, χωρίς διαδικασία», είπε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας πως «γι’ αυτό εγώ τα κατάργησα».

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος απαντώντας σε ερώτηση της υπεράσπισης για το κατά πόσο γνωρίζει να επηρεαζόταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος από πρόσωπα της οικογένειας του και αν τελικώς υπάρχει οικογενειακή ευθύνη απάντησε:«Δεν νομίζω ότι σε αυτά τα θέματα πρέπει να υπάρχει εμπλοκή συζύγων η παιδιών. Όποίος έχει την υπογραφή έχει και την πολιτική και ποινική ευθύνη. Δυστυχώς στη σφαίρα της πολιτικής ευθύνης, υπάρχει και συλλογική ευθύνη».

newsit.gr