Δεν υπάρχουν οι «δυνάμεις» για δημοψήφισμα ή εκλογές – Συγκρατημένη ικανοποίηση στο Μαξίμου από την απόφαση του Eurogroup, προβληματισμός για τις κλειστές κάνουλες της χρηματοδότησης

Θετικά, αλλά με πολύ συγκρατημένο τρόπο, είδε η κυβέρνηση την απόφαση του Eurogroup, το οποίο αναγνώρισε την πρόοδο προόδου που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις. Το Μέγαρο Μαξίμου στρέφει τώρα την προσοχή του στην ανάληψη πρωτοβουλιών, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία οριστικής συμφωνίας με τους εταίρους το συντομότερο δυνατό. Ταυτόχρονα δεν κρύβει την επιθυμία του να προσλάβει η ΕΚΤ με θετική διάθεση το νεύμα του Eurogroup.

Η κυβέρνηση επισήμως δηλώνει πως δεν περίμενε κάτι περισσότερο από το
Eurogroup, ωστόσο ελπίζει ότι μετά την κίνηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης η ΕΚΤ είναι «απελευθερωμένη» να αντιμετωπίσει το όποιο σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας προκύψει στην ελληνική οικονομία και να αποτραπεί έτσι τυχόν «ατύχημα». Με την ενέργειά της άλλωστε η Αθήνα να πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ που έληγε σήμερα (ύψους περίπου 750 εκατ. ευρώ) έδειξε ότι πιστεύει σε μία συμφωνία, αλλά ταυτόχρονα εξάντλησε κι άλλο τα ταμειακά της διαθέσιμα.

Το μεσημέρι συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό για να αποτιμήσει τη νέα κατάσταση μετά τη χθεσινή κίνηση του Eurogroup. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι είναι στο χέρι των ευρωπαίων ηγετών πια να επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση για να γίνει και το τελευταίο βήμα προς μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία. Στο Μαξίμου ελπίζουν ότι θα αναγνωριστούν ορισμένες κόκκινες γραμμές, όπως στα εργασιακά και τα ασφαλιστικά, ώστε να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία.

«Στην κρίσιμη αυτή καμπή των διαπραγματεύσεων όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος ούτε της Ελλάδας, ούτε της Ευρωζώνης, ούτε και των πιστωτών. Επομένως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο στοιχείο την επιτάχυνση της διαδικασίας ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, με σεβασμό τόσο στους κανόνες της Ευρωζώνης όσο και στη Δημοκρατία  στην Ευρώπη» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Το Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι «η κυβέρνηση θα λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες στο επόμενο χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, δεσμευμένη πάντοτε από τη λαϊκή εντολή», ενώ εκτιμά ότι «πλέον έχουν μείνει σχετικά λίγα ζητήματα ανοιχτά, αλλά χρειάζεται αμοιβαία προσπάθεια, χωρίς ιδεοληψίες, δογματισμούς και εμμονές για να υπάρξει συμφωνία και σε αυτά».

Πάντως μετά τις χθεσινές εξελίξεις φαίνεται να απομακρύνεται το σενάριο προσφυγής στις κάλπες, είτε με δημοψήφισμα, είτε με εκλογές. Και οι Eυρωπαίοι έδειξαν να μην «τρομάζουν» από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά και η κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει τις «δυνάμεις» για μία τέτοια δοκιμασία: Προσφυγή στις κάλπες σημαίνει ότι τα ταμεία του κράτους πρέπει να επαρκούν για ένα με δύο μήνες έστω, κάτι που όμως με την απρόσκοπτη καταβολή των δόσεων προς τους δανειστές δεν φαίνεται να ισχύσει. Ίσως γι’ αυτό στελέχη της αριστερής πτέρυγας, μάλλον προβληματισμένα ή και απογοητευμένα από την κυβερνητική τακτική λένε με νόημα ότι «όσο πληρώνεις, οι δανειστές δεν πρόκειται να υποχωρήσουν σε τίποτα».