Θέμα Στουρνάρα θέτουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – «Θα έπρεπε για λόγους ευθιξίας να είχε παραιτηθεί»

598

Με ραδιοφωνικές συνεντεύξεις που παραχώρησαν σήμερα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν θέμα για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, μετά το e-mail που αποκάλυψε η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Πετράκος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Alpha, ζήτησε την παραίτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, τονίζοντας πως «ο κ. Στουρνάρας θα έπρεπε για λόγους ευθιξίας να είχε παραιτηθεί».

Στο ζήτημα αναφέρθηκε μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και ο βουλευτής Δημήτρης Βίτσας: «Η φράση “υπονομεύει την εθνική προσπάθεια” είναι μεγάλη κουβέντα, για να την πω. Λέω όμως ότι υπάρχει πρόβλημα, ο καθένας κρίνεται με βάση την δουλειά που κάνει” δήλωσε αναφερόμενος στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και πρόσθεσε: ότι εκτός από το θέμα με το e-mail θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις από τον κ. Στουρνάρα και για τον λογαριασμό του ΔΝΤ στην Τράπεζα της Ελλάδας, μέσω του οποίου αποπληρώθηκε η δόση στο Ταμείο χθες. Είπε πως ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε εκ των υστέρων την κυβέρνηση για το θέμα και συμπλήρωσε: “Βεβαίως ενημέρωσε την τελευταία εβδομάδα, αλλά αυτός ο λογαριασμός δεν εμφανίστηκε την τελευταία εβδομάδα. Σας πάω λίγο πίσω και πρέπει να πω ότι την πρώτη ενημέρωση δεν την είχαμε από την Ελλάδα. Αναφέρθηκε, για πρώτη φορά, τον Απρίλιο, από την κ. Λαγκάρντ».

Πρόσθεσε πως «το θέμα είναι ότι αυτός ο λογαριασμός έπρεπε να είναι γνωστός από τις 26 Ιανουαρίου 2015. Αλλά υπάρχει και πρόβλημα σε σχέση με όλη αυτή την διαδικασία (της αποστολής του email), η οποία έχει διαψευστεί, επανήλθε σε αυτή η “Εφημερίδα των Συντακτών”, και γράφει σήμερα η “Αυγή” ότι υπάρχει κεντρικό ζήτημα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ν. Βούτσης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Alpha, άφησε αιχμές για τον κ. Στουρνάρα και για άλλα στελέχη της κρατικής μηχανής, λέγοντας ότι «δεν παρέχουν στην κυβέρνηση τη βοήθεια που πρέπει». «Δεν είναι εχθροί, ούτε 5η φάλαγγα, αλλά είναι αντίπαλοι», σημείωσε ο κ. Βούτσης, επισημαίνοντας ότι φαινόμενα τέτοια λόγω διαφωνιών με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση υπάρχουν και σε άλλους τομείς όπως το Γενικό Λογιστήριο, ο ΣΟΕ, γενικοί διευθυντές υπουργείων κ.α.

Πώς ξεκίνησε η υπόθεση

Το θέμα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ξεκίνησε από δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» για e-mail που είχε φύγει από το γραφείο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Το δημοσίευμα διαψεύστηκε το Σάββατο το απόγευμα από την Τράπεζα. Χθες όμως οι αποδέκτες του e-mail σε ιστοσελίδα επιβεβαίωσαν ότι το παρέλαβαν, εγείροντας παράλληλα θέμα υποκλοπής της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Το ζήτημα τέθηκε χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, κατά την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης ανέφερε ότι «εναπόκειται στην Τράπεζα της Ελλάδος να διασφαλίσει την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία της Τράπεζας». Σημείωσε ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να κάνει αυτού του τύπου την έρευνα, για το αν υπήρξε υποκλοπή, αντίθετα, είπε, είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να απαντήσει εάν και πόσο ευσταθεί αυτό το δημοσίευμα, και αυτό έκανε. Υπογράμμισε δε, ότι η κυβέρνηση καλείται να παίρνει θέση πάνω σε εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα και έτσι σχολίασε και το συγκεκριμένο δημοσίευμα. Επισήμανε, πάντως ότι προφανώς η κυβέρνηση είναι εναντίον οποιασδήποτε μορφής υποκλοπής.

newsbeast.gr