Σηκώνουν χρήματα από τις τράπεζες -Στην αγορά κυκλοφορούν 43 δισ. σε μετρητά

675

Δεν έχει τέλος η αιμορραγία των καταθέσεων, αφού τον Απρίλιο σημειώθηκαν εκροές καταθέσεων ύψους 5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειες από τον Νοέμβριο στα 35 δισ. ευρώ, περίπου.

Μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ έχει αυξηθεί και ο όγκος των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Το χρήμα σε φυσική μορφή έχει αυξηθεί στα 43 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, από 30,1 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2014. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απόσυρση καταθέσεων, που σημαίνει ότι χρήμα που υπάρχει σε λογιστική μορφή στις τράπεζες, μετατρέπεται σε φυσική μορφή για να δοθεί σε αυτούς που αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους φοβούμενοι κάποιο «ατύχημα».

Το χρήμα που διακινείται στις τσέπες των Ελλήνων δεν είναι παρά η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, δηλαδή της μείωσης των καταθέσεων στις τράπεζες. Οπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, οι Ελληνες είναι μεταξύ των Ευρωπαίων που αν και φτωχότεροι, έχουν τα περισσότερα μετρητά στην τσέπη τους σε σχέση με τους υπόλοιπους λαούς της Ευρωζώνης. Καθώς όλοι έσπευσαν να αντλήσουν ένα μέρος από τα μετρητά που διακρατούν στις τράπεζες, η μείωση σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά έφτασε τα 18,1 δισ. ευρώ από τα τέλη Νοεμβρίου έως και τον Μάρτιο, οδηγώντας τις αποταμιεύσεις των ελληνικών νοικοκυριών στα 117,9 δισ. ευρώ.

iefimerida.gr
Διαβάστε επίσης: