Η καταβολή του Βοηθήματος Οικογενειακής και Επαγγελματικής Αυτοτέλειας προς τους δικαιούχους στρατιωτικούς επί της ουσίας έχει “παγώσει” . Αιτήσεις που έχουν γίνει εδώ και μήνες παραμένουν χωρίς αποτέλεσμα και οι δικαιούχοι που γνώριζαν ότι “ΒΟΕΑ σ΄ ένα μήνα “βγαίνει” ,βλέπουν τους μήνες να περνούνν χωρίς να “βλέπουν” και τα χρήματα που δικαιούνται να πάρουν.

Ο Γιάννης Αντωνιάδης πρόεδρος του συλλόγου αποφοίτων ΣΣΑΣ, οικονομολόγος ο ίδιος έχει παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την υπόθεση του ΒΟΕΑ.

Όλη η πρότασή του και η μελέτη που έχει κάνει:

Παρακολουθούμε τα τελευταία 4-5 χρόνια, τις εναγώνιες προσπάθειες που καταβάλλουν τα Μετοχικά μας Ταμεία, προκειμένου να καταστούν βιώσιμα (μετά τον ορυμαγδό μέτρων μειώσεων των αναλογουσών εισφορών και των κοινωνικών πόρων, παράλληλα με την αφαίμαξη που υπέστησαν με το κουρεμα-psi), αλλά και να χορηγήσουν αξιοπρεπή μερίσματα-βοηθήματα-εφάπαξ παροχές.
Παρά ταύτα, οφείλουμε να επισημάνουμε και να τεκμηριώσουμε παράλληλα, πως η πολιτική του επιδόματος ΒΟΕΑ, οφείλει και επιβάλλεται να αλλάξει άμεσα. Και αυτό όχι γιατί πλέον , έχει καταστεί μη ανταποδοτικό (μετα από κρατήσεις-εισφορές 25 ετίας ή από 18ετια εως και 25ετία) αλλά και γιατί κρίνεται επίφοβη η καταβολή στο άμεσο μέλλον και υπαρκτό το σενάριο μελλοντικής «στάσης πληρωμών» του εν λόγω βοηθήματος,καθόσον τα τελευταία αυτά χρόνια, καλύπτει τις άμεσες ανάγκες και υποχρεώσεις που έχουν τα Μ.Τ.
Και στο πλαίσιο αυτό θα επιθυμουσαμε να θέσουμε υπόψιν των Δ.Σ. των Μετοχικών μας Ταμείων, τις παρακάτω προτάσεις που εκτιμούμε πως μπορουν να επιλυσουν τα υφιστάμενα προβλήματα και που αν και μερικές εξ αυτών είχαν εξετασθεί και υιοθετηθεί στο παρελθόν (εισηγήσεις από επιτροπές για Μ.Τ., εγκεκριμένες από τέως ΥΦΕΘΑ & ΑΝΥΕΘΑ), εντουτοις ποτε δεν υλοποίηθηκαν αρμοδίως :

– Άμεση απεξάρτηση-απεμπλοκή του ΒΟΕΑ από τα Μετοχικά Ταμεία, με τη δημιουργία ενός αυτόνομου ειδικού λογαριασμού, όπου θα μεταφερθούν ως αποθεματικό, όλες οι μέχρι σήμερα εισφορές των μετόχων-μερισματούχων που εξακολουθούν να πληρώνουν εισφορές-κρατήσεις σε αυτόν.
– Αμεση εναρμονιση του τροπου λειτουργίας του ΒΟΕΑ και για τα 3 Μετοχικά Ταμεία
– Αφαίρεση των εισφορών του ΒΟΕΑ στο υπολογισθέν ποσό του μερίσματος της ΗΔΙΚΑ
– Άμεση υλοποίηση ειλημμένων αποφάσεων από ορισμένα ΔΣ των Μ.Τ., όπου προτείνονται , μειώσεις ποσοστού πάγιων μηνιαίων κρατήσεων, ενεργών μετόχων & μερισματούχων , προκειμένου καταστεί ανταποδοτικό , με δεδομένες τις παρακάτω μελέτες-ενστάσεις των Οικονομικων Αξιωματικών του Π.Ν. Ι.Αντωνιαδη και Ι.Βιδακη , οπου τεκμηριώνεται απόλυτα η μη ανταποδοτικότητα
–  Δυνατότητα διακοπής και επιστροφής κρατήσεων πριν το 18ο έτος της ηλικίας του παιδιού.
–  Διεύρυνση ορίων καταβολής (καθιέρωση ετήσιας κλίμακας χορηγήσεων
– Αύξηση του ποσού που έχει «κλειδώσει» ως υπολογισθέν μέρισμα, στα επίπεδα, που θα επιφέρει ένα σοβαρό ανταποδοτικό όφελος στον μέτοχο-μερισματούχο, με βάση υπολογισμού την μελλοντική αξία (terminal value or future value) –μοντέλο ασφαλειών ζωής ιδιωτικού τομέα του συνόλου των εισφορών που θα κληθεί να πληρώσει για το εν λόγω βοήθημα.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως θα εξετασθούν-εισακουσθούν οι προτάσεις μας, πριν να είναι αργά και μην αναγκασθούν για μια ακόμη φορά οι συνάδελφοί μας, να προσφύγουν ενδίκως , για να δικαιωθούν, επί του  αιτήματος τους, για ανταποδοτικότητα των κρατήσεών τους.

onalert.gr