Πέθανε η 14χρονη που παρακαλούσε για ευθανασία -Το βίντεο που συγκίνησε την υφήλιο (ΒΙΝΤΕΟ)

1049

Μια 14χρονη κοπέλα που είχε νοσηλευτεί με κυστική ίνωση και έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό όταν ζήτησε από την Χιλιανή Πρόεδρο Μισέλ Βασελέ να της επιτρέψει να θέσει τέλος στη ζωή της, πέθανε την Πέμπτη (Παρασκευή πρωί, ώρα Ελλάδας) από την αρρώστια, σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς της.

Σε ένα συγκινητικό βίντεο που ανέβασε στο YouTube τον Φεβρουάριο, η Βαλεντίνα Μαουρέιρα είχε εκφράσει την επιθυμία να συναντηθεί με την πρόεδρο για να την πείσει να κάνει ευθανασία, γιατί είχε «κουραστεί να ζει» με την ανίατη νόσο

Ο πατέρας της, Φρέντυ Μαουρέιρα, είπε στουν δημοσιογράφους ότι η Βαλεντίνα πέθανε από επιπλοκές της ασθένειάς της, η οποία καταστρέφει τα πνευμόνια και άλλα όργανα, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή και δημιουργώντας μια σωρεία από άλλα συμπτώματα.

Η κόρη του «βοήθησε πολύ άλλα παιδιά που πεθαίναν» με το μήνυμά της, το οποίο είδαν χιλιάδες άτομα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, και δημοσιοποίησε το θέμα της ευθανασίας στη Χιλή, όπου απαγορεύεται από το νόμο, είπε ο πατέρας του κοριτσιού.

Η κυστική ίνωση (cystic fibrosis) είναι η πιο συχνή, παγκοσμίως, κληρονομική θανατηφόρος νόσος της λευκής φυλής, που προκαλείται από τη μετάλλαξη ενός γονιδίου. Σύμφωνα με την ελληνική εταιρεία της νόσου, εκτιμάται ότι περίπου 50-60 παιδιά το χρόνο γεννιούνται με κυστική ίνωση στην Ελλάδα ενώ το 4-5% του γενικού πληθυσμού θεωρείται ότι είναι φορέας του παθολογικού γονιδίου.

Σημειώνεται ότι στις Αρχές Φεβρουαρίου, η μικρή είχε δεχθεί μια απρόσμενη επίσκεψη. Μετά το συγκινητικό της βίντεο μέσω του οποίου ζητούσε να της δοθεί το δικαίωμα στην ευθανασία, την επισκέφθηκε στο δωμάτιό της στο νοσοκομείο η πρόεδρος της Χιλής  Μισέλ Μπασελέτ που είναι και παιδίατρος, όπου και έμεινε και συζήτησε μαζί της για αρκετή ώρα, ένω έβγαλαν και selfie.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της χιλιανής Προέδρου, οι νόμοι της χώρας δεν επιτρέπουν την ευθανασία, όμως η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αναλάβει τα έξοδα της νεαρής για ψυχολογική θεραπεία.

iefimerida.gr