Πανούσης: «Να σηκώσουν βάρος της μετανάστευσης οι πλούσιες χώρες»

421

Πανούσης: Δεν μπορεί συνέχεια η Ελλάδα να πληρώνει τα σπασμένα

«Δεν μπορεί συνέχεια η Ελλάδα να πληρώνει τα σπασμένα» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, καλώντας τις «πιο πλούσιες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης» να «σηκώσουν» ένα πολύ μεγάλο βάρος της μετανάστευσης.

«Μιλούν για αλληλεγγύη, για πολιτισμό της Ευρώπης», με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου να πάρουν ένα πολύ μεγάλο βάρος, διότι, «στο κάτω-κάτω εμείς δεν έχουμε προκαλέσει την μετανάστευση», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός, σε δηλώσεις του, μετά την ενημερωτική σύσκεψη που είχε, το πρωί, στη Θεσσαλονίκη, με ανώτατους αξιωματικούς της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ακόμη ότι «το ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί στην Ελλάδα» και πρόσθεσε: «Η χώρα μας μπορεί να προσφέρει και οφείλει να προσφέρει όλη την ανθρωπιστική βοήθεια σε ανθρώπους κυνηγημένους που έχουν ζήσει το φόβο […] Μετά την ανθρωπιστική βοήθεια αρχίζουν να δημιουργούνται προβλήματα. Προβλήματα που συνδέονται με το πού θα εγκατασταθούν, πώς θα ζήσουν, πώς θα επαναπροωθηθούν, πώς θα προχωρήσουν στην Ευρώπη. Άρα, το ζήτημα μετακυλύεται στην Ευρώπη».

«Δεν έχω δει», πρόσθεσε, «θαρραλέα μέτρα. Έχω ακούσει τα μισόλογα, θα αυξήσουμε τη Frontex, θα αυξήσουμε τα λεφτά, αλλά τα λεφτά δεν αντικαθιστούν ούτε την εθνική ασφάλεια ούτε την κοινωνική συνοχή».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν οι θέσεις του στο μεταναστευτικό ταυτίζονται με την κυβερνητική γραμμή, είπε: «Προφανώς. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Είναι ζήτημα ρόλων». Ενώ αναφερόμενος στην αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, επεσήμανε πως τη γνωρίζει από το 1974 και έχει τις καλύτερες σχέσεις. Πρόσθεσε δε, ότι ο ρόλος ο δικός της είναι άλλος από αυτόν της Αστυνομίας, επισημαίνοντας ότι η ΕΛ.ΑΣ. «δεν έχει δουλειά στην Αμυγδαλέζα να σιτίζει και να φροντίζει».

Αναφέρθηκε ακόμη στη νέα σχέση που, όπως τόνισε, διαμορφώνεται ανάμεσα στην Αστυνομία και τους πολίτες, ενώ σε ό,τι αφορά την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας είπε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν με αντικειμενικά κριτήρια και θα γίνουν γνωστές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Κληθείς δε, να σχολιάσει αντιδράσεις δημάρχων για συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων, ανέφερε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις, επισημαίνοντας πως στόχος είναι να δημιουργηθούν πιο ισχυρά και ασφαλή τμήματα.

Το πρόγραμμα του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει συναντήσεις με επιτελείς της Πυροσβεστικής και με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

newsbeast.gr