Ούπς κάτι συμβαίνει με τις συντάξεις!!! Δυσκολία με τις επικουρικές…

437

Ανατροπή σκηνικού υπήρξε χθες στις επικουρικές συντάξεις που μπορεί από τη να φέρει καθυστερήσεις στην πληρωμή τους αυτό το μήνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελέυθερος Τύπος», μετά το μπλόκο που έβαλε το υπουργείο Εργασίας στην πρόταση του ΕΤΕΑ να σπάσει ομόλογα 100 εκατ. ευρώ (με ζημιά 25%), για να πληρώσει συντάξεις στις 29 Μαΐου, ο διοικητής του Ταμείου ζήτησε χθες έκτακτη επιχορήγηση 70 εκατ. ευρώ, αλλά το υπουργείο του διεμήνυσε ότι μπορεί να δώσει μόνο 50 εκατ. ευρώ, από το μικρό κουμπαρά του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).

Οπως αν αναφέρεται στο ρεπορτάζ, για τις συντάξεις χρειάζονται 100 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ θα πρέπει να βρεθούν μέχρι και τις 28 Μαΐου, ώστε να πιστωθούν οι λογαριασμοί των συνταξιούχων στις 29 Μαΐου.

Το πρόβλημα είναι ότι τα 30 από αυτά τα 50 εκατ. ευρώ θα πιστωθούν στο ΕΤΕΑ την ίδια ημερομηνία που θα πρέπει να πληρώσει τις συντάξεις, καθώς προέρχονται από τις ασφαλιστικές κρατήσεις των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίες –όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Ταμείου– δεν υπάρχει τρόπος να πιστωθούν νωρίτερα από τις 29 Μαΐου.

Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα στην καλύτερη περίπτωση θα είναι διαθέσιμα στους 1.100.000 συνταξιούχους μετά το απόγευμα της 29ης Μαΐου και εφόσον οι οικονομικές υπηρεσίες καταφέρουν να βάλουν τα 30 εκατ. ευρώ στις συντάξεις, αμέσως μόλις τα πάρουν από τις εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων.

Ακόμη και έτσι, όμως, για να συμπληρωθούν τα 100 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να αποδοθούν στο ΕΤΕΑ 20 εκατ. ευρώ από οφειλές άλλων Ταμείων, όταν είναι κοινό μυστικό ότι το ΕΤΕΑ χρωστά 50 εκατ. ευρώ σε Ταμεία πρόνοιας, και ότι το ΙΚΑ δεν του αποδίδει όλες τις εισφορές από την επικουρική ασφάλιση των εργαζομένων ακριβώς επειδή έχει και αυτό ταμειακό πρόβλημα και πρέπει να εξοικονομεί πόρους για να μπορεί να πληρώνει τις κύριες συντάξεις.

 

iefimerida.gr