Νέο βίντεο ντοκουμέντο για το ρατσιστικό πογκρόμ της Χρυσής Αυγής: “Θα χυθεί αίμα”!(Video)

550

Ένα νέο σημαντικό ντοκουμέντο για τα έργα και τις ημέρες της Χρυσής Αυγής στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας το 2011 φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Εφημερίδα των Συντακτών.

Πρόκειται για ένα βίντεο που είναι ακόμα προσβάσιμο στο διαδίκτυο – αντίθετα από άλλα βίντεο εκείνων των ημερών, τα οποία κατέβηκαν άρον άρον μετά τις συλλήψεις του 2013 για ευνόητους λόγους – και αφορά τον τρόπο που οργάνωσε η Χρυσή Αυγή το πογκρόμ κατά των μεταναστών.

Ειδικότερα, μέσα στην ογκώδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τη Χρυσή Αυγή περιλαμβάνεται και η αναφορά του δικηγόρου Θανάση Καμπαγιάννη, μέλους της ομάδας των δικηγόρων «Για την πολιτική αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος» σχετικά με «το πογκρόμ κατά μεταναστών από χρυσαυγίτες, ακροδεξιούς και λοιπά φασιστοειδή που ακολούθησε τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη τον Μάιο του 2011».

Η αναφορά συνοδεύεται από ντοκουμέντα για τις συνέπειες του πογκρόμ με τους τραυματισμούς δεκάδων μεταναστών καθώς και για την ουσιαστική απραξία των αστυνομικών και δικαστικών αρχών.

Η υπόθεση είναι γνωστή και σχετικά ρεπορτάζ είχαν μεταδοθεί από το σύνολο των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης. Εν όψει της δικαστικής διερεύνησης της δράσης της Χρυσής Αυγής έχει ειδικό ενδιαφέρον αυτό το πογκρόμ.
Οχι μόνο γιατί, όπως λέει και η σχετική αναφορά, «πρόκειται για ένα από τα πιο τρομακτικά γεγονότα ρατσιστικού μίσους που έζησε ποτέ η Αθήνα», αλλά και γιατί στην περίπτωση αυτή δεν έχουμε την κλασική μέθοδο δράσης των Ταγμάτων Εφόδου, με την επιδεικτική προβολή των εμβλημάτων, των στολών και του στρατιωτικού σχηματισμού της οργάνωσης.

Στο βίντεο τεκμηριώνεται μια άλλη μέθοδος άσκησης εγκληματικής βίας, μέσω του ξεσηκωμού μιας μερίδας του πληθυσμού και της προσπάθειας διάχυσης της ευθύνης σε άλλους.

Έχει υποστεί επεξεργασία, έτσι ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμα τα πρόσωπα, ενώ έχουν αφαιρεθεί και οι σκηνές βίας, τις οποίες βέβαια γνωρίζουμε από άλλες φωτογραφίες και βίντεο.

Το ενδιαφέρον σ’ αυτό το ντοκουμέντο είναι ότι καταγράφει με λεπτομέρεια τον τρόπο που προκάλεσε η Χρυσή Αυγή το πογκρόμ, το πώς δηλαδή φανάτισε τους συγκεντρωμένους ώστε να οδηγηθούμε σ’ αυτό το πολυήμερο κύμα βίας στο κέντρο της Αθήνας.

Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν όλοι οι συγκεντρωμένοι μέλη της, η Χρυσή Αυγή είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε όσα έγιναν εκείνες τις μέρες. Και όπως αποδεικνύει το ίδιο το βίντεο, το Τάγμα Εφόδου ήταν παραταγμένο στην αρχή της πορείας.

Επικεφαλής ήταν ο Ηλίας Κασιδιάρης, τα παραγγέλματα τα έδινε ο ίδιος και στη συνέχεια ο Ηλίας Παναγιώταρος, ενώ ανάμεσα στον κόσμο είχαν ακροβολιστεί άλλα στελέχη (Μπούκουρας, Ηλιόπουλος) προκειμένου να μεταβιβάζουν τα συνθήματα και να προκαλούν την ένταση.
Το βίντεο ξεκινά με τη σύντομη ομιλία ενός χρυσαυγίτη, ο οποίος θέτει το πλαίσιο της συγκέντρωσης, ξεκινώντας από απλές και γενικές παραδοχές προτού φτάσει στην εξώθηση σε βίαιες πράξεις, όπως οφείλει να κάνει κάθε γνήσιος δημεγέρτης.

Φροντίζει, μάλιστα, να ξεκαθαρίσει πως σε ό,τι κάνουν πρέπει να έχουν τη συμπαράσταση της αστυνομίας.
Αμέσως το πλήθος αρχίζει να φωνάζει, να χειροκροτεί και να επιδοκιμάζει. Ακούγεται το σύνθημα: «Βία στη βία των ανθελλήνων!»

Όταν έρχεται η ώρα του Κασιδιάρη, παίρνει την ντουντούκα και λέει: «Αγαπητοί μου συμπατριώτες. Είμαι εδώ σαν Ελληνας πολίτης. Εκπροσωπώ μεν την παράταξη της Χρυσής Αυγής [ζητωκραυγές, αποθέωση] αλλά δεν υπάρχει λόγος να πολιτικολογήσουμε σήμερα. Σήμερα είμαστε όλοι εδώ σαν Ελληνες».

Ακούγονται κραυγές: «Μπράβο μεγάλε!»

Ο Κασιδιάρης συνεχίζει: «Θέλω να σας πω συγχαρητήρια που βγήκατε στο δρόμο. Να είσαστε όλοι ενωμένοι μία γροθιά, γιατί μόνο έτσι θα νικήσετε. Ενωμένος μια γροθιά ήταν ο Αγιος Παντελεήμονας, η πλατεία Αττικής, η Κερατέα και νίκησε. Ετσι να είστε κι εσείς. Να είστε στο δρόμο, να δώσετε τον αγώνα. Τίποτε άλλο. Τη Δευτέρα το μεσημέρι στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας θα φέρουμε το θέμα της εγκληματικότητας. Δεν πρέπει να ξαναγίνει το έγκλημα που έγινε σήμερα. Δεν πρέπει να πεθάνει άλλος Ελληνας από χέρια αλλοδαπών. Τρεις η ώρα τη Δευτέρα το μεσημέρι να είστε όλοι στο δημαρχείο. Ολοι οι Ελληνες έξω απ’ το δημαρχείο και εμείς ως παράταξη μέσα στο δημαρχείο να τους στείλουμε το μήνυμα ότι αυτή η χώρα μάς ανήκει. Ο λόγος τώρα στους κατοίκους. Δεν έχουμε να πολιτικολογήσουμε σήμερα.

[Μπράβο! Μπράβο!]»

Ακούγεται το σύνθημα: «Εξω οι ξένοι απ’ την Ελλάδα!»
Τον λόγο παίρνει μια γυναίκα: «Θα ήθελα να σας πω δυο λόγια σαν κάτοικος της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα και γενικότερα. Αύριο, όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα βγούνε και θα πούνε… [ουουουου…] Θα μας χαρακτηρίσουν φασίστες, ακροδεξιούς, γιατί μιλάνε με την ασφάλεια των μπράβων και την ασφάλεια των αστυνομικών, τους οποίους πληρώνουμε εμείς, ο ελληνικός λαός. Αυτοί μένουν στα βόρεια και νότια προάστια και το παίζουνε δημοκράτες. Να μην πω τι είναι. Ετυχε, όλοι εμείς οι φασίστες να μένουμε κάτω από την Πατησίων και όλοι οι δημοκράτες να μένουν πάνω από την Πατησίων. Και σε όλες αυτές τις περιοχές. Μην ακούτε και μη μασάτε. Οι πρώτοι οι οποίοι έχουν ευθύνη μετά την κυβέρνηση είναι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης».

Δίνεται το σύνθημα: «Αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι».

Τον λόγο παίρνει άλλος χρυσαυγίτης: «Μόνο για μισό λεπτό. Δεν έχω σκοπό να βγάλω λόγο. Το μικρόφωνο να δώσω και να φύγω ντροπιασμένος. Καλό το Κύριε ελέησον, αλλά το πολύ το Κύριε ελέησον το βαριέται κι ο Θεός. Εδωπέρα δεν ήρθαμε να κλάψουμε, εδωπέρα ήρθαμε να πάρουμε πίσω τις γειτονιές μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν χρειαστεί να χυθεί αίμα, θα χυθεί αίμα. Αυτό να το καταλάβουνε».

Ακολουθούν χειροκροτήματα, επευφημίες και το σύνθημα: «Το αίμα κυλάει, εκδίκηση ζητάει».

Εφημερίδα των Συντακτών