Ευχάριστα νέα! Έρχονται ΜΕΙΩΣΕΙΣ στις τιμές των διοδίων!

418

Τη μείωση των διοδίων βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστος Σπίρτζης.

Το υπουργείο καλεί τους τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητόδρομους ώστε να βρεθεί κοινός τόπος για την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχώρησης.

Το σχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο σε έναν μήνα και θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα στοιχεία που θα μπουν επί τάπητος.

Επίσης, αναμένεται να διεξαχθεί διαγωνισμός για την ανάδειξη τεχνικοοικονομικού συμβούλου σε σχέση με το σύνολο των πέντε παραχωρήσεων, ώστε γίνει γνωστή και η διεθνής εμπειρία, διότι, όπως είπε ο Υπουργός, αυτά που έχουμε στη χώρα μας μάλλον είναι πρωτόγνωρα, ιδιαίτερα στο κομμάτι των συμβάσεων.

Αν τελικά υπάρχει συμφωνία με τους παραχωρησιούχους, πρέπει να γίνει αντίστοιχη διαπραγμάτευση με τις τράπεζες και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, δεν είναι εύκολη διαδικασία, ούτε λύνεται με ένα σχέδιο νόμου, ούτε με συζήτηση μιας εβδομάδας, που τα δύο ή τα τέσσερα μέρη που υπάρχουν στις παραχωρήσεις μπορούν να το επιλύσουν.

Για αυτό, ανέφερε, ότι θα ζητηθεί η ανοχή του Κοινοβουλίου και της ελληνικής κοινωνίας για ένα μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να γίνουν τέτοιες ενέργειες.

Πέντε είναι τα σημεία της επαναδιαπραγμάτευσης:

•Το πρώτο είναι η δημιουργία ενός πανελλαδικού υβριδικού αναλογικού συστήματος διοδίων, ενιαίο σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

•Το δεύτερο είναι η μείωση των διοδίων.

•Το τρίτο είναι η χρήση δεικτών για την πορεία της οικονομίας σε σχέση με τη μεθοδολογία της τιμής των διοδίων, δηλαδή η χρήση ενός άλλου μοντέλου από αυτό που υπάρχει σήμερα και υπολογίζεται η τιμή των διοδίων, τα οποία δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε την οικονομική κατάσταση των πολιτών, ούτε της χώρας.

Μάλιστα, υπολογίζονται αυτόματα μόνο από τον παραχωρησιούχο.

•Το τέταρτο σημείο είναι να υπάρχουν ελεύθερες διελεύσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, όπως είναι τα ΑΜΕΑ και άλλες.

•Το πέμπτο σημείο είναι να μπορούν να διέρχονται δωρεάν οι πολίτες στα γεωγραφικά όρια ενός δήμου, γιατί υπάρχουν δήμους με έξι – επτά σταθμούς διοδίων. Αυτό βέβαια προϋποθέτει το αναλογικό σύστημα και εξετάζονται και εναλλακτικοί τρόποι.

Το τελευταίο (έκτο) είναι η θέσπιση συγκεκριμένου αριθμού ελεύθερων διελεύσεων, ανάλογα με το τι υπολογισμοί θα γίνουν και πώς θα μπορούν οι μόνιμοι κάτοικοι συγκεκριμένων περιοχών να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις εργασίες τους.

«Ετοιμάζουμε  εξειδικευμένα σχέδια ανά παραχώρηση και προτάσεις προκειμένου να κληθούν οι παραχωρησιούχοι για διαπραγμάτευση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σπίρτζης.

Παράλληλα, τόνισε  ότι η νέα παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα – Θήβα – Υλίκη θα είχε δύο συνέπειες: Η πρώτη είναι η ύπαρξη, επίσης, μεγάλων διοδίων, όπως και στα υπάρχοντα έργα παραχώρησης, η δε δεύτερη θα ήταν η δημιουργία διεκδικήσεων από τη Νέα Οδό, δηλαδή την Ιόνια, λόγω της μείωσης του κυκλοφοριακού της φόρτου.

Επομένως, προγραμματιζόταν μία λύση που θα έφερνε αύξηση των διοδίων στην ΠΑΘΕ, νέες διεκδικήσεις των παραχωρησιούχων από το ελληνικό Δημόσιο και επιδείνωση του προβλήματος.

athensmagazine.gr