Επιστρέφουν στους VIPs οι αστυνομικοί. Το «μυστικό» της ΓΑΔΑ για τους αστυνομικούς «βύσματα»

517

Ξεχειλίζει από αστυνομικούς το Τμήμα της Κρατικής Ασφάλειας που είναι επιφορτισμένο με τη φύλαξη VIPs.

Τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δείχνουν ότι παρά τις εξαγγελίες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση για εξοικονόμηση ανδρών από τις συνοδείες επωνύμων, το 4ο Τμήμα Προστασίας Προσώπων Ειδικών Κατηγοριών έχει αυξήσει τη δύναμή του τους τελευταίους τέσσερις μήνες κατά 300 άτομα. Συγκεκριμένα, από 860 οι αστυνομικοί έγιναν 1.160, νούμερο που θεωρείται ρεκόρ.

Και αυτό γιατί οι ένστολοι που με «βύσμα» βρίσκονταν στη φύλαξη VIPs και επί Πανούση τους ήρθε μετάθεση για μάχιμη υπηρεσία χρησιμοποιούν συγκεκριμένο… κόλπο για να επιστρέψουν στην προνομιακή για εκείνους θέση. Πρόκειται για ένστολους που είχαν την οργανική τους θέση στη Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων, πήραν μετάθεση σε μάχιμη υπηρεσία, στην οποία όμως δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους γιατί -ως δια μαγείας- πήραν αμέσως απόσπαση στο 4ο Τμήμα της Κρατικής Ασφάλειας.

Με τον τρόπο αυτό φαίνεται στα χαρτιά ότι έφυγαν αστυνομικοί και μειώθηκαν οι οργανικές θέσεις από τη Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων -γεγονός που διαφημίζεται από το υπουργείο- χωρίς όμως κανείς να σημειώνει ότι γέμισε με αποσπασμένους το 4ο Τμήμα. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι αυτό το «καμουφλάζ» ενδεχομένως να είναι ο λόγος ύπαρξης του Τμήματος, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να ενσωματωθεί στη Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων.

«Όλοι είναι στη θέση τους. Στους VIPs που ήταν και πριν. Όταν ήρθε στο υπουργείο η νέα πολιτική ηγεσία έλαβα στα χέρια μου τις μεταθέσεις πολλών ανδρών και έτσι χάρηκα γιατί επιτέλους θα επανδρωνόταν η υπηρεσία στην οποία προΐσταμαι, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά. Σκεφτείτε ότι δεν μπορώ να βγάλω το βράδυ ούτε περιπολικό. Δεν είδα, ωστόσο, ποτέ κανέναν από τους καινούργιους. Όλοι τους επέστρεψαν στους επισήμους», αναφέρει τμηματάρχης μάχιμης υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ.

Ενδεικτικό είναι ότι το… VIP Τμήμα έχει στη διάθεσή του 25 αξιωματικούς χωρίς συγκεκριμένες αρμοδιότητες, την ώρα που το νευραλγικό 2ο Τμήμα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής (ΥΔΕΖΙ), που σηκώνει το τεράστιο βάρος αντιμετώπισης του εγκλήματος, έχει μόλις 23 αξιωματικούς.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η Αστυνομία φυλάει συνολικά 2.329 στόχους, αριθμός τεράστιος για τα δεδομένα της χώρας μας. Αυτό σημαίνει, όπως εξηγεί ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ότι αν ο καθένας από τους στόχους έχει έστω και έναν αστυνομικό επί 24ωρου βάσης, αυτομάτως περίπου 10.000 αστυνομικοί από τους συνολικά 50.000 που έχει η ΕΛ.ΑΣ. (ένας στους πέντε) απασχολούνται σε φυλάξεις επωνύμων. Και αυτό γιατί για να καλυφθεί το 24ωρο χρειάζονται τέσσερις άνδρες.

Αποσπάσεις αστυνομικών προς συνοδείες επισήμων γίνονται και από Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας. Οι άνδρες αυτοί χαρακτηρίζονται «φαντάσματα», καθώς τυπικά υπηρετούν στα Τμήματα ενώ στην πραγματικότητα δεν βρίσκονται ποτέ σε αυτά.

Υπάρχουν περιπτώσεις επωνύμων που χαρακτηρίζονται προκλητικές. Μία από αυτές αφορά σε πρώην υπουργό, ο οποίος σήμερα δεν είναι καν βουλευτής, και έχει στη διάθεσή του «στρατιά» ενστόλων που ξεπερνά τα 60 άτομα. Ανάμεσά τους ένα αστυνομικός υποδιευθυντής, ο οποίος θα έπρεπε βάσει του βαθμού του να προΐσταται κάποιου Τμήματος. Υπάρχουν, επίσης, παραδείγματα βουλευτών-κυβερνητικών στελεχών που παρά τις εξαγγελίες για αφαίρεση συνοδών απασχολούν ακόμα και σήμερα 18 αστυνομικούς.
Από την πλευρά τους στελέχη του αρμόδιου υπουργείου που βρίσκονται κοντά στον κ. Πανούση απαντούν ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι σε πλήρη γνώση του υπουργού, ο οποίος έχει δώσει εντολή στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να επανεξετάσει το που πήγαν οι 1.000 άνδρες που στα χαρτιά φαίνεται ότι έφυγαν από τη Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων.

«Φρούρια» τα σπίτια των υπουργών

Οι εντολές της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. προς τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι να μετατραπούν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου και τα σπίτια των υπουργών της κυβέρνησης σε φρούρια.

Αστυνομική πηγή αναφέρει ότι οι περισσότεροι υπουργοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στους αστυνομικούς-συνοδούς αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τις φυλάξεις των σπιτιών τους. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες διπλασιάστηκε η δύναμη σε οικίες σχέση με τους προκατόχους τους στα υπουργεία. Η διαφορά στο επιχειρησιακό σκέλος είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς φοράνε πολιτικά και φροντίζουν η παρουσία τους να είναι όσο το δυνατόν πιο διακριτική.

huffingtonpost.gr