Οι Financial Times αποκαλύπτουν ότι ο Τόμσεν ζητά «κούρεμα» του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους και προειδοποιεί πως, σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα αποδεσμεύσει τη δόση των 7,2 δισ., γιατί το ελληνικό πρόγραμμα έχει παρεκκλίνει
Σε αγώνα δρόμου για τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, με σκοπό να επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία με τους πιστωτές και να ανοίξει ο δρόμος για την απαραίτητη για την χώρα μας χρηματοδότηση.
Όπως έγινε γνωστό, αργά το βράδυ της Δευτέρα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Τσίπρας και Λαγκάρντ συζήτησαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών και «τις προτεραιότητες που θα προωθηθούν».
Αλλά και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας συζήτησε με την κυρία Λαγκάρντ «θέματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης».
Financial Times: Ο Τόμσεν απειλεί να κόψει τη «γραμμή ζωής» της Ελλάδας
Πάντως, η είδηση περί τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΔΝΤ ήρθε λίγη μόνο ώρα αφότου οι Finacial Times, σε νέο δημοσίευμά τους για την χώρα μας, αποκάλυψαν πως το Ταμείο ζητά από την Ευρωζώνη «κούρεμα» χρέους για την Ελλάδα και απειλεί να κόψει τη «γραμμή ζωής» της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή των Financial Times στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ,
η Ελλάδα είναι μέχρι στιγμής εκτός πορείας όσον αφορά στο τρέχον πρόγραμμα ύψους 172 δισ. ευρώ σε σημείο που κινδυνεύει να χάσει τη ζωτικής σημασίας υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως το Ταμείο προειδοποίησε τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας ότι θα σταματήσει κάθε παροχή βοήθειας στην χώρα, εκτός κι αν η Ευρωζώνη αποφασίσει τη διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους της Αθήνας.
Σύμφωνα με τον Πίτερ Σπίγκελ η προειδοποίηση αυτή έφτασε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης μέσω του Πολ Τόμσεν, υπεύθυνου ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα των FT, η προειδοποίηση ενισχύει τις ανησυχίες ότι το Ταμείο μπορεί να μην προχωρήσει στην αποδέσμευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ενώ η Αθήνα προσπαθεί απεγνωσμένα να αποφύγει την χρεοκοπία.
Ο Σπίγκελ διευκρινίζει πως χωρίς τα χρήματα αυτά, η Ελλάδα κινδυνεύει να ξεμείνει από ρευστότητα στα τέλη του μήνα, υπογραμμίζοντας πως οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εμφανίζονται αντίθετοι στο ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Όμως, όπως τονίζει, την ίδια στιγμή η στήριξη του ΔΝΤ είναι σημαντική τόσο λόγω των κεφαλαίων που καταβάλει, όσο και της πολιτικής στήριξης που προσφέρει στο πρόγραμμα.
Το δημοσίευμα των Financial Times
Ο Πίτερ Σπίγκελ επικαλείται δύο αξιωματούχους της Ευρωζώνης, οι οποίοι βρέθηκαν στο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας και οι οποίοι είπαν ότι ο Πολ Τόμσεν ανέφερε πως τα αρχικά στοιχεία που το ΔΝΤ έλαβε από τις ελληνικές αρχές έδειξαν πως η Αθήνα βρίσκονταν σε σωστή πορεία ώστε να εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ φέτος, αν και με βάση τους στόχους του υπάρχοντος προγράμματος η Αθήνα υποτίθεται ότι θα επιτύγχανε πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ για το 2015. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο κ. Τόμσεν μίλησε ξεκάθαρα για μέτρα ανακούφισης του ελληνικού χρέους κατά τη διάρκεια του τρίωρου Eurogroup.
«Το ΔΝΤ πιστεύει ότι το χάσμα μεταξύ των δύο υπαρκτών στοιχείων είναι πολύ μεγάλο αυτή τη στιγμή», υποστήριξε ένας εκ των αξιωματούχων που συμμετείχε στη Σύνοδο και υπογράμμισε ότι τόσο η Αθήνα, η οποία αρνείται νέες μεταρρυθμίσεις, όσο και οι Ευρωπαίοι θα παλέψουν ενάντια στο ΔΝΤ για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Σύμφωνα με τους FT, η διαμάχη του ΔΝΤ και της Ευρώπης για το ελληνικό χρέος δεν είναι κάτι καινούργιο αφού πριν από τρία χρόνια το ΔΝΤ αρνήθηκε να εκταμιεύσει το δικό του μερίδιο μίας δόσης, λόγω του φόβου του ότι το ελληνικό χρέος δεν μειώνονταν αρκετά γρήγορα.
Το ΔΝΤ υπέγραψε την εκταμίευση μόνο αφού το Eurogroup εξέτασε -αν και ποτέ δεν προχώρησε σε εφαρμογή- να διαγράψει μέρος των δανείων που έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα προκειμένου το χρέος να υποχωρήσει στο 110% του ΑΕΠ έως το 2022. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 176% του ΑΕΠ.
Ταυτόχρονα, η εκτίμηση ότι θα υπάρξει αύξηση του ελληνικού ελλείμματος, ενώ η χώρα το 2014 πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 1,7% -και υπήρχαν υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις ότι μπορεί να επιτύχει κάτι ανάλογο και στο μέλλον- θα οδηγήσει και σε αύξηση ενός τρίτου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, το οποίο οι περισσότεροι αξιωματούχοι θεωρούν απαραίτητο, αφού, όμως, πρώτα εκταμιευθεί η δόση των 7,2 δισ. ευρώ.
Κορυφαίοι αξιωματούχοι αρχικά εκτίμησαν ότι ένα τρίτο πακέτο στήριξης θα κυμανθεί μεταξύ 30 και 50 δισ. ευρώ, όμως, το αυξημένο έλλειμμα μάλλον θα οδηγήσει και σε ανατίμηση αυτού του ποσού.
Ελλάδα και πιστωτές εξακολουθούν να διαφωνούν για αρκετά θέματα, αλλά κάποιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις είναι πιο παραγωγικές απ’ ότι ήταν κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου.
protothema.gr