– Καταπέλτης ο Κώστας Σημίτης στην κατάθεσή του στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου
– Λόγω Ιμίων το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την αγορά 60 F16, 15 Μιράζ, 4 υποβρυχίων και ελικοπτέρων
– “Αποφασιστικός ο ρόλος του ΚΥΣΕΑ, αλλά δεν αποφασίζει για τις αγορές” είπε ο πρώην πρωθυπουργός
– Υπήρχε εισήγηση του τότε ΥΠΟΙΚ, Γιάννου Παπαντωνίου για μείωση των εξοπλισμών αλλά ο Τσοχατζόπουλος διαφώνησε, είπε
– Σήμερα καταθέτει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος

Κόλαφος για την Άκη Τσοχατζόπουλο ήταν στην κατάθεσή του Κώστα Σημίτη στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου δικάζεται σε δεύτερο βαθμό ο πρώην υπουργός για τις μίζες στα εξοπλιστικά. Εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό, στο δικαστήριο για να καταθέσει βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό παρούσα είναι και η Βίκυ Σταμάτη.

Η κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού σχετικά με τις προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων των ΤΟΡ-Μ1 και των υποβρυχίων, ξεκίνησε με τον Κώστα Σημίτη να λέει “χαίρεται” στην Έδρα και να ορκίζεται με πολιτικό όρκο, στην τιμή και τη συνείδηςή του.

«Πέστε μας αν συμμετείχατε στο ΚΥΣΕΑ;» ρώτησε ο πρόεδρος της Έδρας, με τον Κώστα Σημίτη να απαντά: «Με εκπλήσσει η ερώτηση γιατί μετέχει πάντα ο πρωθυπουργός ως προεδρεύων. Ήρθα ευχαρίστως για να διευκολύνω την απονομή της δικαιοσύνης αλλά δεν γνωρίζω τίποτα για τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων».

Ο πρώην πρωθυπουργός στην αρχή της κατάθεσης του αναφέρθηκε στο περιστατικό των Ιμίων το οποίο οδήγησε την κυβέρνηση του στην αύξηση των εξοπλισμών στη χώρας μας. «Θα αναρωτιέστε γιατί δώσαμε αυτά τα χρήματα και γιατί ήταν αναγκαίες οι προμήθειες. Θυμάστε πως πριν πάρω ψήφο εμπιστοσύνης δεν είχαμε τα μέσα να αναχαιτίσουμε την υπόθεση των Ιμίων και έπεσε το ελικόπτερο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα παιδιά αυτά γιατί πετούσε παραπάνω από ότι έπρεπε. Όταν ρώτησα λοιπόν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ αν μπορούν οι κομάντος να επανακαταλάβουν τα Ίμια, μου είπε όχι γιατί έπρεπε να πάνε από τη Θεσσαλονίκη και θα χρειάζονταν 6 ώρες να φτάσουν. Τα έχω γράψει και στο βιβλίο μου. Η τότε ηγεσία Ενόπλων δυνάμεων μου, είπαν ότι η διαφορά μας από την Τουρκία ήταν μεγάλη στο επίπεδο της αναχαίτισης και σε περίπτωση εμπλοκής θα έπρεπε να έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε μέχρι να παρέμβουν οι σύμμαχοι. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε λοιπόν και πήραμε λοιπόν 60 F16, 15 Μιράζ, 4 υποβρύχια, ελικόπτερα κλπ. Σε διπλωματικό επίπεδο ελήφθη η απόφαση του Ελσίνκι».

Όπως τόνισε ο κ. Σημίτης μετά την απόφαση του Ελσίνκι, η οποία είναι σημαντική διότι εάν η Τουρκία ήθελε να κάνει επέμβαση τύπου Ιμίων θα έπρεπε προηγουμένως να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο. «Αυτό σήμαινε πως πλέον δεν χρειαζόμασταν τόσους εξοπλισμούς» εξήγησε ο πρώην πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «συγκάλεσα λοιπόν την κυβερνητική Επιτροπή και με εισήγηση του τότε ΥΠ.ΟΙΚ., πρότεινε αναβολή της αγοράς νέων αγορών και μείωση προϋπολογισμού κατά 1 τρισ. δρχ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος διαφωνούσε καθώς θεωρούσε πως είναι αναγκαίοι για θωράκιση της χώρας και πως δεν ξεπερνούν τα προγράμματα το 5% του ΑΕΠ και είναι μόλις 4%. Αποφάσισα πως δεν το ενέταξα και υπήρξε μεγάλη αντίδραση από τον κ. Τσοχατζόπουλο και τον Τύπο και έγραφαν “Όπλα ή βούτυρο”. Συμφωνούσε και η ΝΔ με τον Τύπο. Τελικά συνήλθε το ΚΥΣΕΑ και μείωσε τους εξοπλισμούς κατά 35 δισ. Δηλαδή οι εξοπλισμοί έγιναν υπό την πίεση των Ιμίων και μειώθηκαν όταν εξέλειπε το στοιχείο της αναγκαίας θωράκισης».

Πρόεδρος: Ναι αλλά αυτό δεν αφορά τις προηγούμενες συμβάσεις για τα υποβρύχια και τα ΤΟΡ Μ1.
Σημίτης: Αυτά ήταν αναγκαία λόγω των Ιμίων και καλώς αγοράστηκαν, άρα είναι αναληθής ο ισχυριςμός ότι δεν χρειάζονταν.
Πρόεδρος: Το ΚΥΣΕΑ έχει συμβουλευτικό ρόλο;
Σημίτης: Όχι αποφασιστικό. Δεν αποφάσιζε για όλα. Ο νόμος για το ΚΥΣΕΑ λέει πως δίνει τις πολιτικές αποφάσεις αλλά όχι για τις αγορές. Παραδείγματος χάρη, απαντούσε στα πολιτικά ερωτήματα: Υπάρχει δυνατότητα να αγοράσει από Γαλλία ή ΗΠΑ; Αυτό αποφασίζει.

newsit.gr