Οικονομία: Δραματική επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα

1627

Οι επενδυτές ανησυχούν περισσότερο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας βραχυπρόθεσμα παρά μακροπρόθεσμα… – Το 30% πλησιάζουν οι αποδόσεις των 2ετών και 3ετών ελληνικών ομολόγων
Στο 30% πλησιάζουν οι αποδόσεις των διετών και τριετών ομολόγων καθώς εντείνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για ένα ενδεχόμενο στάσης πληρωμών, μετά τις πληροφορίες του Bloomberg και του CNBC για περαιτέρω μείωση της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου έχει ανέλθει στο 29,4% και του 3ετούς στο 28,76%. Αντίστοιχα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου είναι αυξημένη, στο 13,4%, ωστόσο, παραμένει πολύ χαμηλότερα από τις αποδόσεις του βραχυπρόθεσμου χρέους, σημάδι που δείχνει ότι οι επενδυτές ανησυχούν περισσότερο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας βραχυπρόθεσμα παρά μακροπρόθεσμα.

Στο επίκεντρο βρίσκεται από τη μία η επίσκεψη του επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ στην Αθήνα για τον ελληνικό αγωγό και από την άλλη, το σχέδιο της ΕΚΤ για περαιτέρω μείωση της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία.

Σύμφωνα με τα δύο δημοσιεύματα το τεχνικό προσωπικό της ΕΚΤ έχει ήδη καταλήξει σε μία πρόταση να αυξήσει το κούρεμα επί των εχέγγυων που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες ώστε να δανειστούν από την ΤτΕ. Κάτι που αυτόματα σημαίνει ότι εφόσον ενεργοποιηθεί η πρόταση θα μειωθεί και η βοήθεια που λαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες αφού θα στερηθούν πολύτιμη ρευστότητα.

Τα μέτρα φαίνεται να έρχονται ύστερα από τις ολοένα και αυξανόμενες αντιδράσεις κάποιων μελών του ΔΣ στην ΕΚΤ σχετικά με την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτώση 2,43% – Νέο χαμηλό με 709 μονάδες

Ένα «μαχαίρι» που κανένας δεν θέλει να πιάσει μοιάζει η ελληνική αγορά, καθώς λίγο μετά το άνοιγμα, έχασε και τις 720 μονάδες, σημειώνοντας νέο χαμηλό κάτω απο τις 711 μονάδες.

Οι ρευστοποιήσεις στην Τράπεζα Πειραιώς – η μετοχή της οποίας χάνει 13,36% στα 0,202 ευρώ και τα ξεπουλήματα σε αρκετές μετοχές του Δείκτη ftse25 προκαλούν πτώση πάνω απο 2,6%.

Στις 709 μονάδες ο Γενικός Δείκτης χάνει 2,43%.

Βουτιά 13,79% για την Πειραιώς στα 0,202 ευρώ. Με βουτιά 7,36% η Ελλάκτωρ στα 1,51 ευρω – μετά την υποβάθμιση. Πάνω απο 4,4% η πτώση στην Eurobank στα 0,085 ευρώ. Βουτιά 4,80% για την Εθνική Τράπεζα στα 0,955 ευρώ. Με πτώση 6,72% στην MIG στα 0,111 ευρώ.

Πηγή: protothema.gr