Ένα ηχηρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση απέστειλαν πριν από λίγα λεπτά οι διοικητές των ευρωπαϊκών τραπεζών που μετέχουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το οποίο μπορεί να εκληφθεί και ως τελευταία προειδοποίηση.

Όπως αναφέρει το protothema.gr, στην τηλεδιάσκεψη του ΔΣ της ΕΚΤ που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο ελήφθη η απόφαση να μην αυξηθεί η παροχή έκτακτης ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Με απλά λόγια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έδωσε επιπλέον ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα στέλνοντας το μήνυμα ότι ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δανειστών και της Αθήνας τελειώνει.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ είχε αυξήσει οριακά την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA κατά μόλις 200 εκατ.ευρώ.

Σήμερα, επικράτησε η σκληρή γραμμή από τους κεντρικούς τραπεζίτες που μετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ με επικεφαλής τον Γερμανό Γενς Βάιντμαν με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παγώσει το όριο χρηματοδότησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στο επίπεδο που είχε διαμορφωθεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Αυτή την ώρα το όριο του ELA (Emergency Liquidity Assistance) παραμένει στα 80,2 δισ.ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το περιθώριο ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών παραμένει στα 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο λόγος είναι η σταθεροποίηση των εκροών σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

 

Πηγή: athensmagazine.gr