Οι πληροφορίες τόσο της στήλης όσο και με βάση δημοσιεύματα στον κυριακάτικο τύπο θέλουν την κυβέρνηση να έχει εξετάσει σενάρια καταβολής μέρους των μισθών και συντάξεων με παράλληλο νόμισμα.
Τα σενάρια που έχουν δημοσιευτεί είναι τρία: Αυτό των IOUs που όλοι γνωρίζουν πλέον, τα Τax Advance Notes (ΤΑΝ) ή έντοκα που συνδέονται με φορολογικές εκπτώσεις και αυτό της πιστωτικής κάρτας με ψηφιακές νομισματικές μονάδες που θα γίνονται αποδεκτές για πληρωμές στο δημόσιο.
Το σενάριο που προκρίνεται μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αυτό ενός ψηφιακού παράλληλου νομίσματος το οποίο δεν θα είναι μετατρέψιμο σε ευρώ, για να μην υποτιμηθεί και αχρηστευθεί ακαριαία προφανώς, το οποίο θα είναι αποδεκτό από το κράτος για οφειλές προς αυτό.
Πρακτικά το νέο νόμισμα θα πιστώνεται σε μια πιστωτική κάρτα ως ένα ποσοστό του μισθού ή της οφειλής του κράτους προς δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους ή ιδιώτες που συναλλάσσονται μαζί του.
Για λόγους πρακτικής ευκολίας θα ονομάσουμε την ψηφιακή αυτή νομισματική μονάδα GGCU (Greek Goverment Currency Unit κατά το ECU το οποίο θα μπορούσε να προφέρεται και «τζιτζικιού»).
Μια από τις ιδέες που υπάρχουν προκειμένου να γίνει αποδεκτό με λιγότερες διαμαρτυρίες είναι το ποσοστό του μισθού ή της οφειλής που καταβάλλεται μέσω του GGCU (ή «τζατζικιού» για τους έχοντες χλευαστική διάθεση…) είναι να δίνεται και ένα μπόνους μερικών μονάδων παραπάνω από αυτές που θα ορίζει η αρχικά ορισθείσα ισοτιμία.
Ο υπάλληλος ή ο συνταξιούχος που λαμβάνει π.χ. 1.000 ευρώ το μήνα, λόγω αδυναμίας καταβολής του συνολικού ποσού σε ευρώ θα λαμβάνει 800 σε ευρώ και τα υπόλοιπα σε 200 μονάδες GGCU συν ένα μπόνους 5-10%. Ήτοι, 210 ή 220 «τζιτζικιού».
Με τα 200 GGCU θα μπορεί να πληρώσει φόρους ή άλλες υποχρεώσεις προς δημόσια ταμεία. Καθώς όμως και οι επιχειρήσεις πληρώνουν φόρους προς το κράτος θα μπορεί να τα ανταλλάξει με προϊόντα και υπηρεσίες προς αυτές.
Οι κρατικοί γραφειοκράτες δυσκολεύονται να αντιληφθούν τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης στις συναλλαγές και στην οικονομία.
Προφανώς μια εμπορική επιχείρηση που θα προτιμά να βάλει στο ταμείο της εκτός του αξιόπιστου ευρώ και τα «σκουπιδόχαρτα» του χρεοκοπημένου ελληνικού δημοσίου, αναλαμβάνει ρίσκο και γι’ αυτό θα χρειαστεί κίνητρα για να το πράξει.
Κίνητρο σ’ αυτή την περίπτωση είναι η έκπτωση από την αξία στην οποία εισπράττει το κράτος φόρους σε GGCU. Δεν έχει κανένα λόγο το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς να πουλά στους συνταξιούχους σε GGCU προϊόντα για τα οποία έχει πληρώσει τον τελικό προμηθευτή σε ευρώ, εκτός αν το κέρδος από αυτό είναι μεγαλύτερο από το ρίσκο να μείνει με τα GGCU στο χέρι.
Την ίδια ώρα η επιχείρηση θα ζητά έκπτωση της αξίας των GGCU που δέχεται, αλλιώς γιατί να το κάνει.
Υπάρχουν πολίτες που θα πληρώνονται από το δημόσιο και οι φορολογικές οι άλλες οφειλές τους είναι μικρότερες από τα GGCU που θα εισπράττουν το χρόνο. Αυτοί θα προσπαθούν να τα ξεφορτωθούν με έκπτωση σε όσους έχουν οφειλές προς το δημόσιο και θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν να τις αποπληρώσουν με GGCU που έχουν αγοράσει με έκπτωση. Έτσι οι τελευταίοι θα κερδίζουν από τη διαφορά… Οι πρώτοι θα χάνουν από το βασικό εισόδημα.
Το κράτος που θα έχει καταφύγει στην έκδοση GGCU για να καλύψει ένα μέρος της μείωσης των εσόδων σε ευρώ, θα εισπράττει όλες τις μονάδες GGCU που θα έχει εκδώσει σαν φορολογικά έσοδα. Ποιος θα θέλει να κρατήσει τα GGCU κάτω από το στρώμα και να πληρώνει με ευρώ;
To κακό νόμισμα εκτοπίζει από την κυκλοφορία το καλό, σύμφωνα με το νόμο του Gresham αφού όλοι θέλουν να πληρώνουν με το πρώτο και να αποθησαυρίζουν το δεύτερο.
Με τον τρόπο αυτό τα έσοδα του κράτους θα μειώνονται κάθε μήνα και περισσότερο σε ευρώ και θα αυξάνονται σε GGCU. Κατά συνέπεια κάθε μήνα μετά την αρχική κυκλοφορία το δημόσιο ταμείο θα είναι αναγκασμένο να πληρώνει μεγαλύτερο ποσοστό του μισθού σε GGCU μέχρι σε μερικούς μήνες η αξία του να έχει εξευτελιστεί και επί της ουσίας τα δημόσια έσοδα να έχουν καταρρεύσει.
Σε λίγους μήνες θα διαπιστώσουν πως οι μειώσεις των μνημονίων στην αγοραστική αξία μισθών και συντάξεων ήταν μικρότερες από τις «τζιτζικομονάδες» των αντιμνημονίων.
Η κυβέρνηση τότε θα βρεθεί μπροστά στην οργή της κοινωνίας. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις η οργή των πιο φανατικών υποστηρικτών είναι πιο μεγάλη από όλων των άλλων.
Αρχικά το GGCU μοιάζει με έναν «πονηρό» τρόπο μείωσης των κρατικών δαπανών χωρίς ονομαστικές περικοπές μισθών και συντάξεων. Επί της ουσίας όμως σε ένα ασταθές πολιτικό περιβάλλον με τη χώρα παντελώς απομονωμένη στην Ευρώπη και τη Δύση, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα εξόδου από το ευρώ.
Ίσως κάποιοι στην κυβέρνηση που επιθυμούν την έξοδο της χώρας από το ευρώ να νομίζουν πως το GGCU θα μπορέσει να αποτελέσει μια ήπια προσαρμογή στη μετάβαση στη δραχμή.
Για την πλειοψηφία της κυβέρνησης που επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ, αποτελεί μια προσωρινή λύση μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να επιστρέψει η οικονομική δραστηριότητα σε ομαλότερους ρυθμούς.
Κάνουν λάθος, η ζημιά που έχει γίνει στην ήδη πληγωμένη οικονομία τους τελευταίους 6 μήνες από τότε που ετέθη θέμα εκλογών είναι συντριπτική και ακόμη με δραστικές πολιτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις (πραγματικές και οδυνηρές όχι αριστερές προκαταλήψεις και παλινωδίες) θα χρειαστεί χρόνια να αποκατασταθεί.
Η κυκλοφορία του GGCU θα επιταχύνει την κατάρρευση της οικονομίας και των τραπεζών λόγω του ψυχολογικού αντίκτυπου ανασφάλειας που θα δημιουργήσει.
Στην κρίσιμη κατάσταση που βρισκόμαστε όσοι νοιάζονται να αποφύγουμε την καταστροφή μιας εξόδου από το ευρώ θα πρέπει να πάρουν ριζικές πολιτικές αποφάσεις για μια κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας.
Πηγή:www.capital.gr