Κοινοτικές πηγές από Βρυξέλλες: Σύγκλιση απόψεων στο θέμα του ΦΠΑ και σε ιδιωτικοποιήσεις – Παραμένουν διαφωνίες στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά – Πιθανή θετική δήλωση από το Eurogroup της 11ης Μαΐου
Το Eurogroup της 11ης Μαΐου εξελίσσεται στην καθοριστική ημερομηνία για την ελληνική οικονομία. Έπειτα από την εμπλοκή που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και των θεσμών, ο διάλογος στις Βρυξέλλες φαίνεται να συνεχίζεται και υπάρχει μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπάρχει σαφής σύγκλιση απόψεων στα θέματα των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων, στον ΦΠΑ και στις ιδιωτικοποιήσεις, δίνοντας έναν νέο αέρα στις διαπραγματεύσεις εν’ όψη του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας.
Αν και «αγκάθια» στην πορεία προς μια τελική συμφωνία παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης Τσίπρα, δηλαδή οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στην αγορά εργασίας, η κοινοτική πηγή εκτιμά πως αν συνεχίσουν οι διαβουλεύσεις του Brussels Group με την ίδια ταχύτητα τις επόμενες ημέρες, τότε είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων.
Νέος στόχος: θετική δήλωση στο Eurogroup
Το Eurogroup της 11ης Μαΐου εξελίσσεται στην καθοριστική ημερομηνία για την ελληνική οικονομία. Έπειτα από την εμπλοκή που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και των θεσμών, ο διάλογος στις Βρυξέλλες φαίνεται να συνεχίζεται και υπάρχει μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, υπάρχει σαφής σύγκλιση απόψεων στα θέματα των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων, στο ΦΠΑ και στις ιδιωτικοποιήσεις, δίνοντας ένα νέο αέρα στις διαπραγματεύσεις εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας.
Αν και «αγκάθια» στην πορεία προς μια τελική συμφωνία παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης Τσίπρα, δηλαδή οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στην αγορά εργασίας, η κοινοτική πηγή εκτιμά πως, αν συνεχίσουν οι διαβουλεύσεις του Brussels Group με την ίδια ταχύτητα τις επόμενες ημέρες, τότε είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων.
Τι σημαίνει μια θετική δήλωση
Συνεπώς, αν καλυφθεί το έδαφος που χωρίζει ακόμα τις δύο πλευρές, ο αξιωματούχος των θεσμών θεωρεί πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μια θετική δήλωση στο Eurogroup της 11ης Μαΐου, κάτι που θα δώσει το «πράσινο φως» στον Μάριο Ντράγκι για ανακούφιση της ελληνικής οικονομίας από την κρίση ρευστότητας που περνά τις τελευταίες ημέρες.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που δρα ως αυτόνομη οντότητα από τους άλλους θεσμούς, έκρινε πως οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν σε βιώσιμο ρυθμό το Φεβρουάριο και ελάττωσε τη ρευστότητα που παρείχε στην ελληνική οικονομία.
Συνεπώς, μια θετική δήλωση από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποτελούσε σημάδι σοβαρής ανάκαμψης της διαπραγματευτικής διαδικασίας και έναυσμα για αλλαγή πορείας από την ΕΚΤ. Δεν είναι τυχαίο πως η συνάντηση του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, διήρκεσε δύο ώρες, ιδιαίτερα σε μια τόσο κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης.
Συμφωνία θέλουν και οι εταίροι
Αν και εμφανώς ενοχλημένοι με το χρόνο που χάθηκε από την ελληνική πλευρά, κοινοτικές πηγές δηλώνουν πως γίνεται «σοβαρός διάλογος» και στα δύσβατα θέματα της διαπραγμάτευσης (συνταξιοδοτικό, αγορά εργασίας). Ο αξιωματούχος των Βρυξελλών δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης, καθώς «αν και δεν θα φτάσουμε σε μια πλήρη συμφωνία τη Δευτέρα, η δήλωση του Eurogroup θα βοηθήσει σημαντικά την κατάσταση».
Η ίδια πηγή δήλωσε πως θα ήταν επικίνδυνο «πιεστούν τα όρια» της διαπραγμάτευσης από όλες τις πλευρές, καθώς οι διεργασίες του Eurogroup συνεχίζονται μέχρι την Παρασκευή και θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό σύγκλισης.
Η διχογνωμία πάντως μεταξύ του ΔΝΤ συνεχίζει να υφίσταται, όπως ανέφερε non paper από την κυβέρνηση, καθώς η κοινοτική πηγή δήλωσε απλά πως «βρισκόμαστε στην ίδια γραμμή με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
protothema.gr