«Βάζουμε για λίγο στην άκρη τον ΕΝΦΙΑ για το καλό της διαπραγμάτευσης», είπε το πρωί ο Γιάνης Βαρουφάκης
– Δυο οι συμφωνίες: Τώρα μια ενδιάμεση για να αυξηθεί η ρευστότητα και μετά διαπραγματευόμαστε σκληρά για την τελική συμφωνία
– Είπε ναι στο πλαστικό χρήμα στα νησιά – Όχι στην αύξηση του ΦΠΑ
– Κατηγόρησε τους δανειστές ότι μας πιέζουν σε άτακτη υποχώρηση

Τον τρόπο με τον οποίο θα διαπραγματευθεί από εδώ και πέρα η κυβέρνηση με τους δανειστές αλλά και ως που φτάνουν οι κόκκινες γραμμές της “έδειξε” μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό στο Κόκκινο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι μιλάμε για δυο συμφωνίες: Μια για τώρα και η άλλη για μετά τον Ιούνιο εποχή. Εκτίμησε επίσης ότι θα έχουμε συμφωνία και ότι δεν είναι καθόλου εύκολα τα πράγματα. «Δεν περιμένουμε ότι το πρόγραμμά μας θα γίνει δεκτό από τη μια στιγμή στην άλλη. Αυτό που θα γίνει είναι μια ενδιάμεση συμφωνία για να ανοίξει η κάνουλα της ρευστότητας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα έχουμε την δυνατότητα ως κυβέρνηση να διαπραγματεύτουμε πούυ σκληρά την μετά μνημόνιο εποχή».

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμα ότι η δέσμευσή του στην Βουλή ήταν ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και όπως είπε χαρακτηριστικά αν αποφασιζόταν μείωση στις επικουρικές αυτό θα ήταν απάνθρωπο.

Ο κ.Βαρουφάκης επιτέθηκε και στα ΜΜΕ λέγοντας ότι στήνονται διαρροές και ειδήσεις όσον αφορά στα μέτρα που θα ληφθούν.

Στο ερώτημα αν αν θα υπάρξει φόρος διανυκτέρευσης ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Δεν έχει αποσαφηνιστεί γιατί το συζητάμε. Δεν έχει αποσαφηνιστεί γιατί το συζητάμε. Δεν ε΄χει μπει καν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης του Brussels Group.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση συζητάει τα πάντα χωρίς να ξεφεύγει ούτε μια σπιθαμή από τις κόκκινες γραμμές της.

Πρόσθεσε ότι όταν έρχονται και μας πιέζουν για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να απαντήσουμε πειστικά.

Χαρακτήρισε σκάνδαλο το γεγονός ότι στη Μύκονο και στην Σαντορίνη πέρυσι υπήρξε αύξηση του τουρισμού αλλά η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ ήταν πολύ χαμηλή.

πως γινεται στην ,μυκονο και στην σαντορινη να υπαρχει τοσο χαμηλο φπα και η εισπραξιμοτητα να ειναι τοσο χαμηλη;

Εδώ είπε ότι μια λύση που σκέφτεται είναι να γίνεται λιγότερη χρήση μετρητών και να προτιμάται το πλαστικό χρήμα.

Είπε ακόμα ότι η προσαύξηση στον φόρο διανυκτέρευσης στα υπερπολυτελή ξενοδοχεία είναι κάτι που συζητάει η κυβέρνηση και ότι όλα αυτά θα φτάσουν στο κοινοβούλιο ως πακέτο που θα ξεκλειδώσει την διαπραγμάτευση.

Ο κ. Βαρουφάκης επέρριψε την ευθύνη στους εταίρους και την σκληρή στάση τους τους τελευταίους τρείς μήνες για την μείωση της ρευστότητας στην αγορά και είπε χαρακτηριστικά: «Η άλλη πλευρά προσπαθεί να μας εξωθήσει σε άτακτη υποχώρηση».

Ερωτηθείς για το πως θα κλείσει η χρονιά για την οικονομία είπε:

«Έτσι όπως πάνε τα πράγματα τώρα βλέπω ανάπτυξη στο 1 -1,5% και πρωτογενές πλεόνασμα που θα είναι άνετα στο 1,2%».

Για τον ΕΝΦΙΑ απάντησε:

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι ένας αποκρουστικός φόρος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι στην προτεραιότητά μας να τον αλλάξουμε».

Πρόσθεσε ότι τις επόμενες εβδομάδες και άλλα θέματα εκτός από τον ΕΝΦΙΑ θα μπουν σε μια σειρά προτεραιότητας και είπε: «Αυτό που προέχει είναι η κυβερνώσα αριστερα να πετύχει μια συμφωνία λύσης. Στο πλαίσιο αυτό να είστε σίγουροι ότι ο ΕΝΦΙΑ θα είναι το πρώτο μνημονιακό μέτρο που θα σταλει στο πυρ το εξώτερο».

 

newsit.gr