Αποκλειστικό!!! Φοβερό ρεπορτάζ από τον Πέτρο Κουσουλό για μίζες εκατομμυρίων Ευρώ. Για κακούργημα παραπέμπονται πασίγνωστοι επιχειρηματίες…

646

Του Πέτρου Κουσουλού

Μίζες τουλάχιστον 2 εκ. ευρώ για τρεις διαφορετικές συμβάσεις οχημάτων της Mercedes εντόπισαν οι εισαγγελείς εγκλημάτων διαφθοράς κα. Πόπη Παπανδρέου και κ. Αντώνης Ελευθεριάνος κατά τη διάρκεια πολύμηνης προκαταρκτικής εξέτασης. Για κακούργημα παραπέμπεται ο επί χρόνια αντιπρόσωπος της Mercedes και γνωστός επιχειρηματίας Εμμανουήλ Λαϊνόπουλος, δυο Γερμανοί υπάλληλοι – που έπαιζαν τον ρόλο του μεσάζοντα- αλλά και στρατιωτικοί.

Πρόκειται συνολικά για 7 πρόσωπα που κατηγορούνται για δωροδοκία υπαλλήλου στρεφόμενη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, δωροληψία υπαλλήλου τελεσθείσα κατ” επάγγελμα στρεφόμενη εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα τελεσθείσα κατ επάγγελμα και κατ εξακολούθηση.

Τα ευρήματα της έρευνας αλλά και τα στοιχεία τα οποία προσκόμισε στη χώρα μας το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης κατόπιν ανάλογου αιτήματος των ελληνικών αρχών, είναι άκρως ενδιαφέροντα. Στο φάκελο της δικογραφίας περιέχονται δεκάδες email στελεχών της εταιρείας «Daimler» τα οποία όχι μόνο παραδέχονται παράνομες πληρωμές αλλά και το εύρος του συστήματος διαπλοκής που είχε στηθεί γύρω απο το χώρο των εξοπλιστικών και των προμηθειών στη χώρα μας.

Δουλειές χάρη στις… διασυνδέσεις με πολιτικούς 

Σε μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, στέλεχος της «Daimler» παραδέχεται ότι οι δουλειές γίνονται χάρη στη διατήρηση «καλών διασυνδέσεων» με πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους της χώρας οι οποίοι βοηθούν την εταιρεία στο κλείσιμο πολλών παραγγελιών ιδιαίτερα των ελληνικών ενόπλων Δυνάμεων.

Οι τρεις «ύποπτες» συμβάσεις υπογράφτηκαν κατά την περίοδο της κυβέρνησης Σημίτη απο το 1997 έως το 2000.

Πρόκειται για τις υπ αριθμ. 015Α/1997 συνολικού ύψους 96 εκ. ευρώ, 019Α/2000 συνολικού ύψους 30 εκ. ευρώ και 013Α/1998.

Από την έρευνα προέκυψε ότι για την πραγματοποίηση των παράνομων πληρωμών ακολουθήθηκαν ιδιαίτερα τεχνάσματα, μεταξύ των οποίων η χρήση εταιρικών λογαριασμών, εσωτερικά γνωστών ως «Λογαριασμών Τρίτων» ή TPS’s (Third Party Accounts), εταιρικών «ταμείων μετρητών»
εξωχώριων (offshore) τραπεζικών λογαριασμών, παραπλανητικών τιμολογήσεων καθώς και η χρήση τρίτων διαμεσολαβητών.

Σε ότι αφορά στην προμήθεια, αυτή ήταν 2.000 στρατιωτικά οχήματα Mercedes 290 GD 1 1/4 T, συγκροτημάτων και συλλογών ειδικών εργαλείων συντηρήσεως, με δικαίωμα προαίρεσης για την επιπλέον προμήθεια 2.480 στρατιωτικών οχημάτων για τις ανάγκες του ΓΕΣ (σύμβαση 0151/97). Επίσης, 224 οχήματα Mercedes 290 GD 1 1/4 T, 111 οχήματα τύπου UNIMOG U1550L/37/4×4, 21 ρυμουλκουμένων βαρέως τύπου με δικαίωμα προαίρεσης για την επιπλέον προμήθεια επιπλέον 111 ρυμουλκούμενων ελαφρού τύπου προς κάλυψη αναγκών σε οχήματα του προγράμματος Β” ΦΑΣΗ ΕΡΜΗΣ (Σύμβαση 19Α/2000).  Ακόμα, προμήθεια 88 λεωφορείων τύπου ΟΗL 1829/63, 46+ 1 θέσεων για τις ανάγκες του ΓΕΣ με δικαίωμα προαίρεσης για 32 επιπλέον λεωφορεία (Σύμβαση 013Α/98)

 

Πηγή: ereportaz.gr