Πριν από 15 χρόνια είχα ένα διευθυντή σύνταξης που είχε κάνει επάγγελμα το εμπόριο ελπίδας, δηλαδή υπόσχονταν σε όλους τα πάντα… αυξήσεις, πρώτα ρεπορτάζ, παρουσίαση ειδήσεων, εκπομπών – τι να σας λέω, ότι ήθελες το άκουγες! Φυσικά, δεν ικανοποιούσε σχεδόν κανένα αίτημα και μάλιστα ούτε καν μετέφερε τα αιτήματα. Όταν, λοιπόν, ρωτούσες τί έγινε με αυτο που λέγαμε σου απαντούσε “Ρε Τάσο το είπα στο βλάκα … (εννοούσε το γενικό διευθυντή), αλλά ο τύπος δεν σε γουστάρει ή ότι περιμένει απάντηση ή ότι θα γίνει τον επόμενο μήνα… Πότε κατάλαβα την απάτη;

Έρχεται μια δόκιμη δημοσιογράφος στο κανάλι, συμπαθητικό κορίτσι αλλά αλλήθωρη, μου την δίνουν για εκπαίδευση, δουλεύουμε 3 εβδομάδες για να μάθει τα βασικά και μου σκάει το παραμύθι “Τάσο μου, δεν θα μείνω για πολύ στο ελεύθερο ρεπορτάζ , θα γίνω παρουσιάστρια ειδήσεων”. Λέω το κοριτσάκι με δουλεύει, “Πώς σου ‘ρθε ρε φιλενάδα ” ρωτάω ο αφελής!!! “Μα μου είπε ο … διευθυντής σύνταξης ότι έχω όλα τα εφόδια και το ταλέντο να γίνω παρουσιάστρια…”.

Τότε με ενοχλούσε απίστευτα η στάση του καθάρματος που έκανε εμπόριο ελπίδας σε αθώα θύματα… νόμιζα. Όσο αποκτούσα εμπειρία ζωής, καταλάβαινα και ξεκαθάριζα στο μυαλό μου ότι το τανγκό θέλει δυο… Δηλαδή, αν ΕΣΥ δεν πετάς στα σύννεφα και νομίζεις οτι είσαι η Αμανπούρ ενώ είσαι μια αλλήθωρη ξανθιά με πτυχίο δημοσιογραφίας από ΙΕΚ και αγγλικά επιπέδου Lower, πού πας αγάπη μου; Καλά σου κάνει ο τύπος που σε δουλεύει και σου δίνει ελπίδα ψεύτικη και υποκριτική για να σου πουλήσει εκδούλευση!!! Δυστυχώς είμαστε ένας λαός που αγαπάμε να ζούμε εκτός πραγματικότητας και εκτός πραγματικών δυνάμεων που έχουμε… Μας αρέσει να μας λένε τί ωραίοι, πετυχημένοι, μάγκες, έξυπνοι και περήφανοι είμαστε… Εξαιτίας του υπερεγώ που αναπτύσσουμε από το συνεχόμενο δούλεμα από οικογένεια, σχολείο, φίλους κλπ αδυνατούμε να καταλάβουμε ότι απλά μας κάνουν “εμπόριο ελπίδας “.

Αποτέλεσμα: όταν έρχεται η μπάτσα απο τη ζωή ή απο κανέναν τίμιο ανθρωπο καταλήγουμε με ψυχοφάρμακα στην καλύτερη περίπτωση!!! Δυστυχώς η αλήθεια και η πραγματικότητα πονάνε. Να εκτιμάτε τους τίμιους ανθρώπους που λένε αλήθειες και δεν κάνουν εμπόριο ελπίδας, να φτύνετε κατάμουτρα τους ψεύτες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αδυναμίες σας.