Λίγες συναλλαγές, μεγάλη προσφορά και περιορισμένη ζήτηση.

Αν και το 2014 να αποδείχθηκε έτος-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό ο αριθμός των ξενοδοχειακών μονάδων που προσφέρονται προς πώληση παραμένει εξαιρετικά υψηλός χωρίς προς το παρόν να καταγράφεται και ανάλογη ζήτηση. Έτσι παρά την πληθώρα των επιλογών, οι αγοραπωλησίες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στον κλάδο είναι σχετικά λίγες και χαμηλού τιμήματος- κατά μέσο όρο από 1 έως 3 εκατ. ευρώ, καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές αναμένουν περαιτέρω πτώση των τιμών.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Geoaxis αναφορικά με τις τιμές πώλησης των ξενοδοχείων 3 και 4 αστέρων στις βασικότερες τουριστικές αγορές της χώρας. Οπως προκύπτει από την έρευνα, τροχοπέδη για την επενδυτική αγορά αποτελεί ο πολυκερματισμός του προϊόντος, η πολύ-οικογενειακή βάση στην ιδιοκτησία και ο τεράστιος όγκος αυθαιρεσιών που καταγράφουν σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα. Τον γενικότερο σκεπτικισμό των επενδυτών επιτείνει το κάκιστο οικονομικό κλίμα σε συνάρτηση με την αδυναμία συμφωνίας με τους θεσμούς, η ακύρωση ή αδράνεια στην επανεκκίνηση σημαντικών έργων υποδομών (π.χ. Υδατοδρόμια) και έργων real estate (π.χ. Ελληνικό, Αστέρας, Παράλιο μέτωπο), η ουσιαστική αδυναμία χρηματοδότησης μικρότερων έργων, η υπερφορολόγηση ακινήτων, το ασταθές φοροδοτικό σύστημα κ.τ.λ..

Η πρόβλεψη για τις αξίες ξενοδοχειακών μονάδων 3* και 4* για το τρέχον έτος είναι ότι θα κινηθούν συντηρητικά, αν και οι πρώτες ενδείξεις για τη φετινή τουριστική σεζόν δεν έχουν την αντίστοιχη δυναμική των τελευταίων χρόνων.

Τα συμπεράσματα

Οι περιοχές που εξετάστηκαν ήταν 6 ιδιαίτερα γνωστοί τουριστικοί προορισμοί όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, τα Χανιά, η Πάρος, η Κέρκυρα και η Ρόδος.

Όσον αφορά στις ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας 4*, η Σαντορίνη καταγράφει την υψηλότερη αξία μονάδας με 299,125 ευρώ/δωμάτιο. Ακολουθεί η Μύκονος με 272.928 ευρώ/δωμάτιο, η Κέρκυρα με 203.817 ευρώ/δωμάτιο, η Πάρος με 162.595 ευρώ/δωμάτιο, τα Χανιά με 134.857 ευρώ/δωμάτιο και τέλος η Ρόδος με 128.083 ευρώ/δωμάτιο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr