Σίγουρα θα έχεις αισθανθεί ανίσχυρος/η κάποια στιγμή απέναντι σε έναν χωρισμό και ακόμα πιο…
αδύναμος/η, όταν πρόκειται να βοηθήσεις έναν φίλο σου να τον ξεπεράσει.

Δες τι να πεις για να νιώσει καλύτερα ανάλογα με το ζώδιο του φίλου σου…

ΚΡΙΟΣ
«Τελικά φίλε είχες δίκιο αλλά μην έχεις αμφιβολίες. Όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο.»
Η αγάπη δεν πεθαίνει ξέρεις, αλλάζει μόνο. Ίσως αυτό το είδος αγάπης μετατραπεί σε αυτό-εκτίμηση, ίσως, πάλι, πάρει τη μορφή ενός νέου εγχειρήματος που είχες απωθήσει μέσα σου. Ή σε περιμένει στην γωνία, η επόμενη σχέση σου. Το που θα καταλήξει είναι πια εντελώς στα χέρια σου.

ΤΑΥΡΟΣ
«Τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα για σένα. Δεν χρειάζεται να αισθάνεσαι ανασφαλής, γιατί μέσα από αυτό θα βγεις πιο δυνατός/η. Θα το ΞΕΠΕΡΑΣΕΙΣ.»
Πάρε σιγά-σιγά τον χρόνο σου, μέρα με τη μέρα. Μπορεί να κλείνεις τα μάτια σου και να ξεκινά μια ατελείωτη ταινία από καλές και κακές αναμνήσεις, ειδικά τη νύχτα. Το να σηκωθείς από το κρεβάτι το επόμενο πρωί ίσως είναι επίτευγμα. Να νιώθεις τον πόνο και να τον διαπραγματεύεσαι ώρα με την ώρα, στιγμή με στιγμή. Στο τέλος θα τα καταφέρεις.

ΔΙΔΥΜΟΙ
«Τόσοι πολλοί άνθρωποι νοιάζονται για εσένα και είμαι ένας από αυτούς. Δεν θα πρέπει να μετανιώνεις για τίποτα. Απλά, προχώρα παρακάτω»
«Υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια» λέει η παροιμία. Τώρα δεν το βλέπεις αλλά δώσε στον εαυτό σου λίγους μήνες περιθώριο και όσο απομακρύνεσαι από την τελευταία σχέση σου θα δεις ότι υπάρχει εκεί έξω ολόκληρο περιβόλι.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
«Με κάνεις να αισθάνομαι ασφαλής και θα ήθελα να πιστεύω ότι σε κάνω να αισθάνεσαι το ίδιο. Πρέπει να ηρεμήσεις. Εγώ σε νοιάζομαι πολύ, κάθε μέρα»
«Είμαι εδώ για σένα». Κλισέ; Απολύτως, αλλά παρ” όλα αυτά είναι αποτελεσματικό. Γνωρίζοντας ότι μπορεί να ξεσπάσεις σε λυγμούς, επειδή ο/η πρώην σύντροφός σου δημοσίευσε φωτογραφία ενός γεύματος που συνηθίζατε να απολαμβάνετε μαζί, είναι αξία ανεκτίμητη.

ΛΕΩΝ
«Έχεις μεγαλύτερη αξία απ” όσο νομίζεις. Έχεις επίσης το δικαίωμα να λυγίζεις μερικές φορές. Να είσαι ευγνώμων για όλα όσα πέρασες.»
Δική του/ης είναι η απώλεια. Και όχι μόνο αυτό, αλλά στο τέλος θα βγει και κερδισμένος/η. Η διαίσθησή μας ξέρει αν το πρόσωπο που είμαστε μαζί είναι πραγματικά το κατάλληλο. Μπορεί να παραβλέψουμε κάποια πράγματα, αλλά κατά βάθος, γνωρίζουμε. Κάποιοι άνθρωποι θα έρθουν σε επαφή μαζί σου και ίσως να τους ερωτευτείς, αλλά απλά δεν είναι οι καλύτεροι για εσένα και όταν θα είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, θα καταλάβεις ότι είναι προς όφελός σου που χωρίσατε.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
«Έκανες το σωστό. Σου αξίζει άλλωστε να σε αγαπήσουν και να αγαπήσεις τίμια και ειλικρινά»
Ίσως έχεις δώσει τον καλύτερο σου εαυτό, όλο το είναι σου. Ίσως ήσουν ο τέλειος σύντροφος, αλλά αν το πρόσωπο αυτό δεν είναι έτοιμο να σε δεχτεί, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορείς να κάνεις για να αλλάξεις την κατάληξη των πραγμάτων. Θα υπάρξει άτομο κάποια στιγμή που θα σου ταιριάζει και θα θέλει να πάρει όλα όσα του προσφέρεις.

ΖΥΓΟΣ
«Τα πράγματα σίγουρα δεν είναι εύκολα τώρα, αλλά σου υπόσχομαι ότι θα πάνε καλύτερα.»
Είσαι πιο δυνατός/η, όμορφος/η, ικανός/η. Μπορεί να είναι δύσκολο να το δεις τώρα και να βλέπεις μόνο τα «ψεγάδια» σου, πιστεύοντας ότι αυτά τον/την έδιωξαν μακριά σου. Όμως, οι δήθεν αδυναμίες σου σε κάνουν να είσαι ανθρώπινος και εάν ο/η πρώην σου δεν μπορούσε να δει την ομορφιά τους, τότε μάλλον δε σου χρειάζεται.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
«Λυπάμαι. Σου άξιζε κάτι καλύτερο. Δεν έπρεπε να σε πληγώσει. Μακάρι να μπορούσα να πάω πίσω στο χρόνο και να τα αλλάξω όλα»
Όμως, πήρες ένα μάθημα. Θα μου πεις, είναι κι αυτή είναι μια κοινότυπη έκφραση για χωρισμό. Όχι δεν είναι. Γιατί πια έμαθες τι λειτουργεί και τι όχι. Μην είσαι τόσο ανυπόμονος/η ούτε να το υποτιμήσεις. Τουλάχιστον τώρα ξέρεις τι θέλεις και για τι είσαι πρόθυμος να πολεμήσεις, την επόμενη φορά.

ΤΟΞΟΤΗΣ
«Μπορεί να άλλαξε όλη η ζωή σου, αλλά και εσύ έχεις αλλάξει τη ζωή άλλων ανθρώπων. Είσαι το άτομο που κάνει τη διαφορά κάθε φορά που θα μιλήσεις σε κάποιον, γιατί κοιτάζεις πάντα την θετική πλευρά. Οπότε απλά προχώρα ευθεία και προς τα πάνω»
Θα είσαι εντάξει, απλά όχι απόψε. ΟΚ, μπορεί να σου πάρει χρόνο να ξεπεράσεις τον/την πρώην σου. Μην βιαστείς. Θα έχεις καλές, κακές, άσχημες και θαυμάσιες ημέρες. Είναι όμως όλες εξίσου σημαντικές στην διαδικασία επούλωσης σου.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
«Θα πρέπει να είσαι υπερήφανος/η για τον εαυτό σου, γιατί εγώ είμαι περήφανος για εσένα που είσαι φίλος/η μου.»
Το απόσπασμα «Αν πραγματικά αγαπάς κάποιον, άσ” τον να φύγει. Αν έρθει πίσω, είναι γραφτό να γίνει. Αν όχι, δεν ήταν» έρχεται στο μυαλό μου και σου ταιριάζει τέλεια. Υπάρχει ένα ανώτερο σχέδιο για εσένα και αυτό είχε τοποθετηθεί στην πορεία σου για κάποιο λόγο. Ο λόγος δεν μπορεί να σου αποκαλυφθεί αμέσως, αλλά σε λίγο καιρό, θα κοιτάξεις πίσω και θα συνειδητοποιήσεις ότι αυτή η σχέση σε έκανε πιο ευγνώμονα για την αγάπη, ισχυρότερο ή σου έδειξε ότι μπορείς να νοιάζεσαι για κάποιον άλλο περισσότερο από τον εαυτό σου.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
«Μπορεί να μην τα καταλαβαίνεις όλα τώρα αλλά δεν πειράζει. Βρες τη γαλήνη μέσα σου και πίστεψε ότι είσαι ένα πολύ ξεχωριστό άτομο και σπάνια βρίσκεται κάποιος που σου μοιάζει.»
Δεν υπάρχει τίποτα λάθος πάνω σου. Απλά δεν υπάρχει. Παρά τα όσα ο/η πρώην σου μπορεί να σου πει, είσαι άξιος/α να αγαπηθείς, να σε φροντίζουν και να σε σέβονται γνήσια και αληθινά. Το αξίζεις. Ειλικρινά.

ΙΧΘΥΕΣ
«Δεν είσαι μόνος/η. Είμαι εδώ για εσένα. Κάποια μέρα, η ζωή σου θα είναι όπως την έχεις ονειρευτεί, αλλά μέχρι τότε, απλά να ξέρεις ότι σε αγαπώ.»
Φρόντισε να πάς για ένα ποτό. Πιες λίγο χαλαρά. Μόλις κυλήσει μέσα σου, θα είσαι σε θέση να εκφράσεις τα συναισθήματά σου στους φίλους σου (απλά άφησε τους να κρατήσουν το τηλέφωνο/κλειδιά σου για το υπόλοιπο της νύχτας). Σε παρακαλώ όμως, πρόσεχε, μην γίνεις το πρόσωπο στο μπαρ, που κλαίει με λυγμούς πάνω στο ποτό του. Κανείς δεν μπορεί να χειριστεί αυτό το άτομο… Ούτε και εσύ ο ίδιος!

athensmagazine.gr