Σε κατάσταση συναγερμού είναι η κυβέρνηση και έχει δοθεί εντολή το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος να μην φύγει κανείς εκτός Αθηνών, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το newsit.gr, αφού οι εξελίξεις είναι ραγδαίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο σύμβουλοι υπουργών όσο και χαμηλόβαθμοί υπάλληλοι έχουν πάρει σαφείς οδηγίες να είναι στην Αθήνα αφού όλοι κάτι περιμένουν.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα σε αυτές τις 72 ώρες υπάρχει το ενδεχόμενο να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση το σχέδιό της για συμφωνία.
Επίσης, ποντάρει πολλά στην τριμερή της Δευτέρας που θα γίνει στην G7 ανάμεα στην Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλώντ Γιούνκερ.
Γράφουν το κείμενο συμφωνίας στο Μαξίμου – Ειδικό κεφάλαιο για τα αγκάθια
Πλαίσιο συμφωνίας με τους Θεσμούς συντάσσει, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του Μαξίμου, η κυβέρνηση. Στο κείμενο που βρίσκεται σε επεξεργασία, όπως αναφέρουν, καταγράφονται όλα τα σημεία στα οποία ως τώρα έχει υπάρξει συμφωνία με τους Θεσμούς, ενώ τα «αγκάθια» αξιολογούνται και τοποθετούνται σε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Αυτά είναι ο ΦΠΑ, το πρωτογενές πλεόνασμα και τα εργασιασικά – ασφαλιστικά.
Για ορισμένα από αυτά θα επιδιωχθεί η υπέρβασή τους με πολιτική απόφαση, ενώ κάποια άλλα, όπως για παράδειγμα εργασιακό και ασφαλιστικό, θα προτείνεται η ανάληψη δεσμεύσεων για συζήτηση και διαπραγμάτευση αργότερα μέσα στο 2015.
Το κείμενο αυτό θα δοθεί πολύ σύντομα στο Brussels Group και οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες θα επιχειρήσουν να καταλήξουν στην τελική του μορφή. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι πληροφορίες από άλλες πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται το κοινό κείμενο να είναι έτοιμο την Κυριακή.
Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί σφόδρα να υπάρξει αυτή η κατάληξη έτσι ώστε τα σημεία διαφωνίας να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στην τριμερή Μέρκελ-Ολάντ-Γιούνκερ την προσεχή Δευτέρα, όπου όπως γίνεται αντιληπτό μπορεί να ληφθούν αποφάσεις στο υψηλότερο δυνατό ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες από άλλες πηγές οι οποίες δεν έχουν διασταυρωθεί, το Brussels Group είναι ενήμερο για τη σύνταξη του κειμένου και για τα σημεία στα οποία έχει υπάρξει σύγκλιση και συμφωνία ζητείται η γνώμη και των Θεσμών.
Αν, όμως, δεν υπάρξει ευτυχής κατάληξη τότε η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκλείεται (κάποιοι λένε πως είναι αποφασισμένο) να δώσει στη δημοσιότητα το κείμενο το οποίο επεξεργάζεται με τα σημεία συμφωνίας και τις διαφωνίες όπως θα έχουν αποτυπωθεί λίγο πριν τη δημοσιοποίηση.
athensmagazine.gr