Η διατροφή µπορεί να αποτελέσει πολύτιµο σύµµαχο για την πρόληψη αλλά και την καλύτερη αντιµετώπιση των αλλεργιών, που είναι έντονες κατά την περίοδο της άνοιξης. Δες ποιες τροφές ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα και εµποδίζουν τις αλλεργικές αντιδράσεις.

Τροφές πλούσιες σε βιταµίνη C. Η βιταµίνη C µειώνει τα επίπεδα της ισταµίνης, της χηµικής ουσίας που προκαλεί φλεγµονή και συµπτώµατα αλλεργίας. Προτείνουµε στα άτοµα που πάσχουν από αλλεργία να προσλαµβάνουν περισσότερα από 1.000 mg βιταµίνης C από τροφές όπως οι πιπεριές, το µπρόκολο, το πορτοκάλι, οι φράουλες, οι ντοµάτες και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα µειώνουν τη φλεγµονή που παρουσιάζεται όταν υπάρχει αλλεργία. Η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων, που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολοµός, το σκουµπρί και οι σαρδέλες, µειώνει τη συχνότητα και την ένταση του αλλεργικού άσθµατος.

Κουερσετίνη. Η κουερσετίνη ανήκει στα φλαβονοειδή, έχει αντιισταµινική δράση και αποτελεί “σύµµαχο” κατά των αλλεργιών. Η κουερσετίνη βρίσκεται στα µούρα, τα βατόµουρα, το κρεµµύδι, το πράσινο τσάι, τον ευκάλυπτο, το θυµάρι και το µαϊντανό.

Βιταµίνη E. Η κατανάλωση βιταµίνης Ε µπορεί να περιορίσει τα συµπτώµατα της αλλεργικής ρινίτιδας, που είναι φλεγµονή της µύτης συνοδευόµενη από καταρροή. Τροφές πλούσιες σε βιταµίνη Ε που θα πρέπει να καταναλώνονται είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, το καστανό ρύζι και τα αυγά.

Απαντά η Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, MBA, SRD

Πηγή: thebody.gr