Την έντονη αντίδραση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη προκάλεσε άρθρο της Κέιτι Χόπκινς για την εφημερίδα «The Sun», στο οποίο οι μετανάστες αποκαλούνται «κατσαρίδες». Η Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απηύθυνε έκκληση στο Λονδίνο να κάνει τα πάντα ώστε να σταματήσει η υποκίνηση του μίσους από τις βρετανικές ταμπλόιντ.

«Μην ξεγελιέστε. Αυτοί οι μετανάστες είναι σαν τις κατσαρίδες», γράφει η Κέιτι Χόπνκινς.

Στην έκκλησή του ο ΟΗΕ υπογραμμίζει μάλιστα πως η γλώσσα της αρθρογράφου είναι παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιούσε η εφημερίδα Kangura και ο ραδιοσταθμός Radio des Milles Collines στη Ρουάντα κατά την περίοδο που προηγήθηκε της γενοκτονίας του 1994.

Ο Ύπατος Αρμοστής Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν κάλεσε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να υιοθετήσουν μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Κατά τον ίδιο αυτά τα δύο τροφοδοτούν έναν φαύλο κύκλο δυσφήμισης, μισαλλοδοξίας και περιθωριοποίησης των μεταναστών και των ευρωπαϊκών μειονοτήτων, όπως είναι οι Ρομά.

Πρόσθεσε μάλιστα πως τη δεκαετία του 1930 τα ναζιστικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήριζαν με τον ίδιο τρόπο αυτούς που ήθελαν να εξοντώσουν.

Το άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 17 Απριλίου στη βρετανική εφημερίδα τιτλοφορείται ως εξής: «Σωστικές λέμβοι; Θα χρησιμοποιούσα αναγνωριστικά ελικόπτερα για να σταματήσω τους μετανάστες».

«Δείξτε μου φωτογραφίες με φέρετρα, δείξτε μου πτώματα στη θάλασσα, βάλτε τα βιολιά να παίζουν και δείξτε μου λιπόσαρκους ανθρώπους που μοιάζουν θλιμμένοι. Και πάλι δεν με νοιάζει», γράφει η Κέιτι Χόπκινς.

Η αρθρογράφος της ταμπλόιντ ζητά να χρησιμοποιηθούν ακόμη και κανόνια για να σταματήσει η μετανάστευση ενώ δηλώνει ότι θεωρεί καλή ιδέα να ανοίξουν «μερικές τρύπες στον πάτο οποιουδήποτε μέσου θυμίζει πλοίο».

«Μην ξεγελιέστε, αυτοί οι μετανάστες είναι σαν τις κατσαρίδες. Μπορεί να μοιάζουν κάπως με Αιθιοπία του Μπομπ Γκέλντοφ εν έτει 1984, όμως είναι φτιαγμένοι έτσι που να επιβιώνουν και από πυρηνική έκρηξη», συνεχίζει το άρθρο.

Την περασμένη Δευτέρα μια μη κυβερνητική οργάνωση ονόματι «Οργανισμός Μαύρων Δικηγόρων» κατήγγειλε την εφημερίδα στη βρετανική αστυνομία και ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν το άρθρο αυτό θα μπορούσε να συνιστά υποκίνηση σε ρατσιστικό μίσος, με βάση έναν νόμο του 1986.

«Οι ύπουλες φραστικές επιθέσεις εναντίον των μεταναστών και όσων ζητούν άσυλο από τις βρετανικές ταμπλόιντ συνεχίζονται εδώ και πολύ καιρό χωρίς να αμφισβητούνται σε νομικό επίπεδο. Είμαι σταθερός υπερασπιστής της ελευθερίας της έκφρασης, την οποία εγγυάται το άρθρο 19 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, όμως αυτή η ελευθερία δεν είναι απόλυτη», πρόσθεσε ο Ζέιντ.

«Οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες συνδέονταν επί χρόνια με βιασμούς, φόνους, ασθένειες όπως το HIV και η φυματίωση, με κλοπές και με όποιο κακούργημα ή πλημμέλημα μπορούσε να φανταστεί κανείς σε πρωτοσέλιδα άρθρα, σε σαλόνια εφημερίδων, σε γελοιογραφίες, σε άρθρα γνώμης, ακόμη και στις αθλητικές σελίδες σχεδόν όλων των εφημερίδων ταμπλόιντ της Βρετανίας», συνέχισε.

«Η ιστορία μας έχει δείξει, ξανά και ξανά, τους κινδύνους που ενέχει η δαιμονοποίηση των ξένων και των μειονοτήτων και είναι πραγματικά ασυνήθιστο και βαθύτατα σκανδαλώδες να βλέπουμε αυτού του είδους την τακτική να χρησιμοποιείται απλώς και μόνο επειδή είναι πολύ εύκολο να ξυπνήσουμε τον ρατσισμό και την ξενοφοβία για να κερδίσουμε ψήφους ή να πουλήσουμε εφημερίδες», κατέληξε ο Ύπατος Αρμοστής.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)