Μελέτη έδειξε πως στο μέλλον τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια θα αποκτούν βιολογικούς απογόνους

1235

Τα ευρήματα μιας πρωτοποριακής μελέτης σε βλαστοκύτταρα μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον να επιτρέψουν στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να αποκτήσουν βιολογικούς απογόνους.

Μια ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Cambridge έκανε τα πρώτα της βήματα προς τη δημιουργία τεχνητών ωαρίων και σπερματοζωαρίων μέσα από τον αναπρογραμματισμό των κυττάρων του δέρματος των ενηλίκων και τη μετατροπή τους σε εμβρυονικού τύπου βλαστοκύτταρα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές σύγκριναν τα κατασκευασμένα βλαστοκύτταρα με αυτά που προέρχονταν από έμβρυα για να επιβεβαιώσουν ότι είναι πραγματικά πανομοιότυπα.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν πολύ πρόσφατα τα ευρήματά τους σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, τονίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σε αυτού του τύπου την έρευνα. Δήλωσαν, ωστόσο, ότι ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα της διαδικασίας.

Στη συνέχεα η ερευνητική ομάδα θα επικεντρωθεί στην προσπάθειά της να ολοκληρώσει τη διαδικασία δημιουργώντας πλήρως αναπτυγμένα ωάρια και σπερματοζωάρια είτε σε εργαστηριακό σκεύος είτε εμφυτεύοντας τα ατελώς αναπτυγμένα κύτταρα σε αρουραίους. Μόλις η διαδικασία αυτή ολοκληρωθεί με επιτυχία, η τεχνική ενδέχεται να είναι χρήσιμη σε οποιοδήποτε άτομο με προβλήματα γονιμότητας.

Η μελέτη έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον των ομοφυλόφιλων ατόμων λόγω της δυνατότητας που παρέχει σε άτομα του ιδίου φύλου να παράγουν σπερματοζωάρια και ωάρια. Οι ερευνητές όμως επισημαίνουν ότι η προοπτική δημιουργίας απογόνου μόνο από αυτά τα τεχνητά κύτταρα είναι κατά πάσα πιθανότητα πολύ μακρινή. Τονίζουν, επίσης, ότι, αν και η τεχνική που προτείνουν κάνει την τεκνοποίηση να μοιάζει εφικτή και πιθανή, υπάρχουν πολλές επιπλέον δυσκολίες που θα πρέπει να ξεπεραστούν.

Παράλληλα, εάν κάποια στιγμή στο μέλλον οι ερευνητές φτάσουν κοντά στη δημιουργία απογόνου από τεχνητό ωάριο και σπερματοζωάριο, θα είναι πολύ σημαντικό να εξεταστούν τα διάφορα ζητήματα ηθικής και ασφάλειας που θα προκύψουν.

Πηγή: abcnews

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr