Κατάθλιψη και διπολική διαταραχή: Νέα ένδειξη ανακάλυψαν οι επιστήμονες

1059

Σύμφωνα με νέα μελέτη που εκπόνησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, η… κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή χαρακτηρίζονται από μια εμφανή έκπτωση των νοητικών ικανοτήτων, η οποία μάλιστα αποτυπώνεται στην εγκεφαλική δραστηριότητα με τη βοήθεια απεικονιστικών μεθόδων.

Η συγκέντρωση μειώνεται, τα επίπεδα ενέργειας πέφτουν και η σκέψη «θολώνει» ως απόρροια της επιβάρυνσης της ψυχικής υγείας.

Βάσει των ευρημάτων τους, οι ερευνητές δηλώνουν πως η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή ανήκουν πιθανώς στο φάσμα των διαταραχών της διάθεσης και δεν αποτελούν μεμονωμένες και ασύνδετες παθήσεις.

Οι ερευνητές εξέτασαν μια ομάδα γυναικών που είχαν αντιμετωπίσει στο παρελθόν επεισόδιο μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής ή διπολικής διαταραχής και μια ομάδα υγιών γυναικών.

Αφού διαπιστώθηκε ότι η πρώτη ομάδα πέτυχε χαμηλότερες επιδόσεις σε μια σειρά από γνωστικά τεστ, οι ερευνητές πραγματοποίησαν εγκεφαλικές απεικονίσεις, εστιάζοντας κυρίως στο δεξιό οπίσθιο βρεγματικό φλοιό, περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με εκτελεστικές λειτουργίες όπως η ενεργός μνήμη, η συλλογιστική και η επίλυση προβλημάτων.

Οι απεικονίσεις έδειξαν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα στην περιοχή αυτή ήταν διαφορετική ανάμεσα στις δύο ομάδες γυναικών.

athensmagazine.gr