Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
Αρχική Απόψεις Ελληνικός καφές: Δεν φαντάζεστε πόσο καλό κάνει…το κατακάθι του!

Ελληνικός καφές: Δεν φαντάζεστε πόσο καλό κάνει…το κατακάθι του!

2060
Ακόμη και… το κατακάθι του καφέ κάνει καλό!
 Για τους επιστήμονες ο καφές είναι ωφέλιμος και αφού καταναλωθεί καθώς όπως επισημαίνουν το κατακάθι του είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ενώσεις.  

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι αντιοξειδωτικές ενώσεις που κρύβει ο καφές εξακολουθούν να υπάρχουν και στο κατακάθι του και μάλιστα εκεί συχνά απαντώνται και σε υψηλότερες συγκεντρώσεις! Η Maria-Paz de Peña και οι συνάδελφοί της επισημαίνουν στην επιθεώρηση Journal of Agricultural and Food Chemistry πως οι φαινόλες που κάνουν το διάσημο ρόφημα τόσο ωφέλιμο μπορούν να εξαχθούν από τους χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ και να αξιοποιηθούν.
Χρησιμοποιώντας τρείς διαφορετικές μεθόδους, κατάφεραν να απελευθερώσουν τις ενώσεις αυτές από κατακάθια καφέ –τα οποία συνήθως καταλήγουν στον κάδο της κουζίνας– και όπως τονίζουν οι δυνατότητές τους υπερβαίνουν αυτές της μιας κούπας. Εάν χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετα τροφίμων μπορούν να βελτιώσουν τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες άλλων προϊόντων τροφίμων, υποστηρίζουν.
Το τελευταίο διάστημα οι μελέτες για τα οφέλη του καφέ διαδέχονται η μια την άλλη. Μόνο τους τελευταίους μήνες έχει βρεθεί ότι η κατανάλωσή του βοηθά στον καθαρισμό των αρτηριών μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών νόσων, περιορίζει τις πιθανότητες εκδήλωσης σκλήρυνσης κατά πλάκας και παρέχει «ασπίδα» προστασίας κατά του καρκίνου του ήπατος. μειώνοντας τις σχετικές πιθανότητες σε ποσοστό 14%. Επίσης, η κατανάλωση καφέ, λένε οι ειδικοί, μειώνει κατά 20% τον κίνδυνο εκδήλωσης και μιας άλλης μορφής καρκίνου, του μελανώματος.
iatropedia.gr