Τι συμβαίνει λοιπόν όταν ένας άνθρωπος εμπλέκεται ή σκέφτεται να εμπλακεί σε μια παράλληλη σχέση;
Πώς μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματά του και να επιβιώσει ψυχολογικά μέσα από ένα ερωτικό δίλημμα;

Το τέλος μίας σχέσης

Σε κάποιες σχέσεις παρατηρούμε πως ένα νέο ερωτικό ενδιαφέρον, ένα όμορφο και αναζωογονητικό φλερτ, έρχεται για να δώσει την τέλεια αφορμή στον άντρα ή στη γυναίκα σύντροφο ώστε να φύγει από μια σχέση που ουσιαστικά ήταν συναισθηματικά (ή ακόμη και ερωτικά) νεκρή. Η εμπλοκή σε μια παράλληλη σχέση ενδέχεται να βιώνεται ως ένα μεταβατικό στάδιο που οδηγεί στο χωρισμό από την αρχική σχέση και ουσιαστικά διευκολύνει συναισθηματικά τον αποχωρισμό και το τέλος μιας συναισθηματικής επένδυσης.

Όμως τι συμβαίνει όταν ένα νέο, έντονο και ανεξέλεγκτο ερωτικό ενδιαφέρον εισβάλλει στη ζωή μας τη στιγμή που βρισκόμαστε σε μια σχέση η οποία νιώθαμε ότι μας γεμίζει και την οποία δεν επιθυμούμε να τερματίσουμε; Σε αυτή τη φάση το ερωτικό δίλημμα βιώνεται έντονα, με αντικρουόμενα συναισθήματα και ένα μεγάλο «γιατί;».

Συχνά μια γυναίκα ή ένας άντρας που βρίσκεται μπροστά σε ένα τέτοιο δίλημμα προσπαθεί να καταλάβει τι τον οδήγησε στο να εμπλακεί σε μια παράλληλη σχέση, να εμπλακεί σε μια κατάσταση που ίσως άλλοτε κατέκρινε και θεωρούσε ανήθικη. Έτσι καταλήγει να σκέφτεται «μήπως λείπει κάτι από την σχέση που είχα όλο αυτό τον καιρό;» «μήπως δεν ξέρω πραγματικά τι θέλω και τι ζητάω από την προσωπική μου ζωή;». Ακόμη, μέσα σε όλη αυτή τη συναισθηματική δίνη, υπάρχει και η ανησυχία του ρίσκου. Ο άνθρωπος που εμπλέκεται σε μία παράλληλη σχέση νιώθει να εγκλωβίζεται στις λίγες στιγμές ευτυχίας και ηδονής.

Διλήμματα

Πόσο αληθινά λοιπόν μπορεί να βιωθεί μια παράλληλη σχέση, πόσο ασφαλής μπορεί να νιώσει κανείς σε μια μετέωρη κατάσταση; Τα ερωτήματα είναι πολλά όμως συνήθως οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε μια παράλληλη σχέση τα βάζουν στην άκρη ζώντας το παρόν που τους τροφοδοτεί με έρωτα, ενέργεια και έντονη ερωτική επιθυμία. Για πόσο όμως αντέχει κανείς να ζει δύο ζωές; Να προσποιείται, να πληγώνει και να πληγώνεται αλλά και να αφήνεται στο πιο όμορφο συναίσθημα, να μάχεται ανάμεσα σε ένα αβέβαιο και συχνά επιπόλαιο πάθος και σε μια στέρεα αγάπη; Αργά ή γρήγορα τα ερωτήματα αυτά θα ζητήσουν απαντήσεις και η μαγεία του ερωτικού διλήμματος θα δώσει τη θέση της σε μια πραγματικότητα.

Παράλληλες ζωές

Αξίζει να αναγνωρίσουμε πως αυτός που βιώνει το ερωτικό δίλημμα είναι τόσο βυθισμένος σε αυτό, που συχνά αδυνατεί να «βγει» από την κατάσταση που ζει έστω και για λίγο. Για αυτό το λόγο, δεν μπορεί να δει με καθαρά μάτια τα όσα του συμβαίνουν ενώ αφήνεται στα συναισθήματά του δίχως να γνωρίζει που μπορεί να τον οδηγήσουν. Σε αυτό το κρίσιμο σημείο ο χώρος, ο χρόνος αλλά και η ασφάλεια που παρέχει μια θεραπευτική σχέση μπορεί να αποτελέσουν μια διέξοδο, δίνοντας τη δυνατότητα στον άντρα ή στη γυναίκα να μοιραστεί συναισθήματα που κανείς δεν ξέρει, που δεν τολμά να παραδεχθεί, κάνοντας έτσι μια ανασκόπηση της αρχικής του σχέσης και μια διερεύνηση των συναισθημάτων που βιώνει για την παράλληλη σχέση του, με τελικό σκοπό φυσικά. να αποφασίσει που «ανήκει».

diavaseto.eu