Οι παλιοί συνηθίζουν να λένε ότι όποιος ψεύδεται δεν σε κοιτάει στα μάτια. Αλλά μάλλον αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο πρώην αξιωματικός της βρετανικής Αστυνομίας Ντάρεν Στάντον, κορυφαίος στην ανίχνευση ψεύδους.

Ο Στάντον εμφανίστηκε σε εκπομπή της βρετανικής τηλεόρασης και αποκάλυψε πώς μπορεί κανείς εύκολα να ανακαλύψει έναν ψεύτη.

«Συνηθίζουν να κρατούν κάτι μπροστά στο στέρνο τους, ένα ντοσιέ, έναν φάκελο, ή ακόμη και μια κούπα καφέ, αφού νιώθουν ότι έτσι προστατεύουν τον εαυτό τους. Ή απλά κρατούν σφιχτά τα δυο τους χέρια».

Όσο αφορά τον μύθο ότι οι ψεύτες δεν κοιτούν τον άλλο στα μάτια, ο Στάντον λέει: «Είναι μύθος. Έτσι και αλλιώς, ο συνήθης χρόνος που μπορεί να κοιτάξει κάποιος τον άλλον στα μάτια είναι 3 με 5 δευτερόλεπτα. Αν τον κοιτάζει για παραπάνω, είναι γιατί τον αγαπά ή τον φλερτάρει».

Για το πώς μπορεί να πιάσει κάποιος κάποιον άλλον να ψεύδεται, ο πρώην αξιωματικός της βρετανικής Αστυνομίας τονίζει:

«Στους ψεύτες δεν αρέσουν οι λεπτομέρειες. Αν δεν είναι προετοιμασμένοι καλά, θα τους δείτε να τραυλίζουν ή να απαντούν με δισταγμό και σύντομες, κοφτές προτάσεις. Επίσης, συχνά όταν κάποιος λέει ψέματα οι μύες του προσώπου του συσπώνται. Συνήθως αυτοί στα χείλη ή στα μάγουλα».

Τα κόλπα για να αναγνωρίσετε έναν ψεύτη:

Επιταχύνει την αναπνοή του αισθητά
Επιβραδύνει την αναπνοή του αισθητά
Σταματά να κινείται
Συσπώνται οι μύες του προσώπου του
Κρατά κάτι σφιχτά στο στέρνο του
Κρατά τα δυο του χέρια
Τραυλίζει
Απαντά κοφτά
Δίνει σύντομες απαντήσεις

 

madata.gr