Από τα ελάχιστα εργαστήρια που απέμειναν να θυμίζουν την ανεκτίμητη αξία των σπιτικών κουλουριών στέκει “απτόητο” μπροστά στις σειρήνες των έτοιμων μειγμάτων και του εύκολου κέρδους. Ο λόγος για τις ξακουστές λιχουδιές τις Αθηνάς που σήμερα με την ίδια εντιμότητα υπηρετεί ο γιος της Νίκος Κανελλόπουλος με την ομάδα του.

Ρεπορτάζ_Γιώργος Λ. Παπαχατζής , Φωτογραφία_Σοφία Τιμοθέου

Πορτοκαλένιο καλωσόρισμα με κουλουράκια σιφναίικα
Αυτές είναι ευχάριστες συμπτώσεις… όπως το να περάσεις τις πρώτες μεσημεριανές ώρες από τη γειτονιά της Παλιάς Κοκκινιάς. Πριν σε υποδεχτούν άνθρωποι σε καλωσορίζουν οι νοσταλγικές μυρωδιές από τα σμυρναίικα καλούδια τους, όπως η πορτοκαλένια ευωδιά που αναδύεται από το μισάνοιχτο παράθυρο του παραδοσιακού εργαστηρίου “Οι λιχουδιές της Αθηνάς”. Ο Νίκος Κανελλόπουλος, γιος της κυρίας Αθηνάς, με οδηγεί στον τόπο του “εγκλήματος”. Τι συμβαίνει στο χώρο του εργαστηρίου ή για να ακριβολογούμε… στην καμάρα του προσφυγικού σπιτιού με το πολύχρωμο πλακάκι του 1930; Μια τριανδρία πλάθει το ένα σιφναίικο κουλουράκι μετά το άλλο ώσπου όλες οι ζυμαρένιες σφαίρες αραδιάζονται με στρατιωτική στοίχιση σε πελώριες λαμαρίνες και πασπαλίζονται με ψιλοτριμμένο αμύγδαλο. Λίγο πιο πέρα μέσα σε ένα μίξερ ανακατεύεται μια ζύμη για πολίτικο τσουρέκι, ενώ οι κούπες από τα πορτοκάλια που στύφτηκαν σχηματίζουν βουνό. Οι άντρες με τις άσπρες ποδιές το διασκεδάζουν και η δουλειά τους κυλάει “ρολόι”.

 

Η περιβόητη κυρία Αθηνά
Προτού ξεκινήσουμε να τα λέμε με τον Νίκο, θεωρώ χρέος μου να μάθω ποια είναι η περιβόητη κυρία Αθηνά που τα καλούδια της έμελλε να κατακλύσουν ράφια πολλών ντελικατέσεν της Αθήνας. “Ξέρετε, η μητέρα μου είναι από εκείνες τις νοικοκυρές που θέλουν να έχουν την κουζίνα τους στην εντέλεια και να φτιάχνουν αυτά που έμαθαν δίπλα στη δική τους μητέρα τους. Της άρεσε να ζυμώνει και ό,τι έφτιαχνε το πρόσφερε και στη γειτονιά. Η φήμη της “έτρεξε” σε όλη την Κοκκινιά και εμείς και οι φίλοι της την ενθαρρύναμε να το προχωρήσει επαγγελματικά. Δειλά ξεκίνησε να φτιάχνει κάποιες παραγγελίες για κουλουράκια από το σπίτι μέχρι που το 1995 προχώρησε στην ίδρυση της επιχείρησης. Μου άρεσε πολύ η ενασχόληση, σπούδασα σε μια σχολή αρτοποιίας και ήρθα στο εργαστήριο να δουλέψω μαζί της και μετά να το αναλάβω. Μάλιστα για ένα μεγάλο διάστημα στραφήκαμε στη ζαχαροπλαστική μέχρι που εξαντληθήκαμε από τα απαιτητικά ωράρια και αποφασίσαμε να ασχοληθούμε αποκλειστικά και μόνον με τη χονδρική στα παραδοσιακά κουλουράκια, τα τσουρέκια και 3-4 αλμυρά αρτοσκευάσματα”.

 

Καλύτερα και από σπιτικά…
Ο Νίκος με την ομάδα του συνεχίζει με μαστοριά τους κόπους της μητέρας του που πλέον αποφάσισε να επιστρέψει στην κουζίνα του σπιτιού της και να πετάγεται πότε πότε να βοηθήσει, όπως τα Χριστούγεννα που οι άντρες εργάζονται νυχθημερόν. Στην κουζίνα επικρατεί η ίδια εικόνα που επικρατεί και σε ένα σπίτι όπου πλάθονται κουλουράκια. Όλα χειροποίητα ένα προς ένα πραγματικά φτιαγμένα με αγνές πρώτες ύλες όπως φρέσκο αγελαδινό βούτυρο από Έλληνα παραγωγό, μαστίχα Χίου, μπαχαρικά από κάθε γωνιά του κόσμου. Ποια είναι όμως αυτά; “Ξεκινήσαμε με βάση τις συνταγές της γιαγιάς μου αλλά μετά προσθέσαμε κι άλλες παραδοσιακές που δοκιμάζαμε στις διακοπές μας”, εξηγεί ο Νίκος. Τα σιφναίικα (σαν κουραμπιέδες χωρίς ζάχαρη άχνη), τα σμυρναίικα με το χαρακτηριστικό σχήμα της βαρκούλας, νηστίσιμα με αραβοσιτέλαιο (παρασκευάζονται όλο το χρόνο), μεθυσμένα με κρασί λευκό, μελένια με επικάλυψη σουσαμιού, πασχαλινά με φρέσκο βούτυρο και μαχλέπι, λεμονιού, κοτσιδάκια κανέλας όλα τα κουλουράκια ξεχωρίζουν. Τα πιο μοντέρνα… cookies σοκολάτας με μέλι ξεχωρίζουν για τη συναρπαστική νοστιμιά, την εύθρυπτη υφή και για το σφαιρικό σχήμα τους. Και για το λαστιχωτό και μυρωδάτο τσουρέκι ή τα κριτσινάκια καρότου, κασεριού και καλαμποκιού οι λέξεις είναι πάλι περιττές. Ευτυχώς που το εργαστήριο λειτουργεί και ως πρατήριο, ενώ προϊόντα διατίθενται και σε ράφια επιλεγμένων ντελικατέσεν και φούρνων. (Βόλου 11, Π. Κοκκινιά, τηλ. 210 4924883, www.lihoudiesathinas.com)

 

Info

Θα τα βρείτε: Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής (Σοφοκλέους 1 & Αριστείδου 11, Αθήνα, τηλ. 210 3628738) | Αγροτική γωνιά (Σόλωνος 30, Κολωνάκι, τηλ. 210 3646101) | Το Παραδοσιακό (Ομήρου 63, Ν. Σμύρνη, τηλ. 210 9328846)