Το e-mail παραμένει ένας σημαντικός φορέας των επιθέσεων από τους εγκληματίες του Διαδικτύου, οι οποίοι παράλληλα πειραματίζονται με νέες μεθόδους επίθεσης σε φορητές συσκευές και κοινωνικά δίκτυα, με στόχο να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα άτομα με μικρότερη προσπάθεια, όπως αναφέρεται στο πρόσφατο Internet Security Threat Report της Symantec.

«Οι κυβερνοεγκληματίες είναι κατά βάση τεμπέληδες. Προτιμούν τα αυτοματοποιημένα εργαλεία και τη συμβολή των αδέξιων καταναλωτών», σχολιάζει ο κ. Χρήστος Βεντούρης, information security specialist Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τη Symantec. «Πέρσι, το 70% των περιστατικών απάτης που διενεργήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα διοχετεύθηκαν χειροκίνητα, καθώς οι επιτιθέμενοι εκμεταλλεύτηκαν την προθυμία των χρηστών να εμπιστεύονται περιεχόμενο που μοιράζουν οι φίλοι τους».

Ενώ οι απάτες στα κοινωνικά δίκτυα παρέχουν στους κυβερνοεγκληματίες εύκολο χρήμα, ορισμένοι επαφίενται σε πιο επικερδείς και επιθετικές μεθόδους επίθεσης, όπως το ransomware, το οποίο είχε αύξηση 113% το προηγούμενο έτος. Πιο συγκεκριμένα, υπήρχαν 45 φορές πιο πολλά θύματα crypto-ransomware επιθέσεων από ότι το 2013. Αντί να προσποιούνται ότι είναι στελέχη επιβολής νόμου, που επιβάλλουν πρόστιμα για κλεμμένο περιεχόμενο, όπως είχε γίνει στο παρελθόν με το παραδοσιακό ransomware, οι επιτιθέμενοι άλλαξαν στυλ επίθεσης, κρατώντας αρχεία, φωτογραφίες και άλλο ψηφιακό περιεχόμενο του θύματος στην κατοχή τους, χωρίς να καλύπτουν πλέον τις προθέσεις τους.

Και καθώς οι επιτιθέμενοι επιμένουν και εξελίσσονται, υπάρχουν ορισμένες συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν τους τελικούς χρήστες να προστατευθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αρχικά, η Symantec προτείνει τα εξής:

-Να χρησιμοποιείτε ισχυρούς κωδικούς. Η χρήση ισχυρών και μοναδικών passwords για τους λογαριασμούς και τις συσκευές και η τακτική ανανέωσή τους -ιδανικά κάθε τρεις μήνες, αποτελεί την πιο αποτελεσματική λύση. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ το ίδιο password για πολλαπλούς λογαριασμούς.

-Να είστε προσεκτικοί στα social media. Μην κλικάρετε links από άγνωστα και μη αναμενόμενα emails ή μηνύματα στα social media, ειδικά αν προέρχονται από άγνωστες πηγές. Οι απατεώνες γνωρίζουν ότι οι χρήστες είναι πιο πιθανό να κλικάρουν links που προέρχονται από φίλους, οπότε και παραβιάζουν αυτούς τους λογαριασμούς για να αποστέλλουν κακόβουλα links στις επαφές του ιδιοκτήτη του λογαριασμού.

-Να γνωρίζετε τι μοιράζεστε. Όταν εγκαθιστάτε μία διαδικτυακή συσκευή, όπως ένα οικιακό router ή κατεβάζετε μία νέα εφαρμογή, περιηγηθείτε και ανακαλύψτε σε τι δεδομένα αποκτά πρόσβαση. Απενεργοποιείστε την απομακρυσμένη πρόσβαση όταν δεν είναι απαραίτητη.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr